casa inclinada barcelona terratrèmol 1428

Sabies que hi ha una casa medieval a Barcelona torta pel gran terratrèmol a Catalunya del 1428? Es tracta d’un dels edificis més antics aixecats actualment a la ciutat. Un fort sisme al segle XV va provocar una inclinació que, a dia d’avui, encara és visible. L’immoble medieval no va arribar a ensorrar-se i s’ha convertit en un atractiu dels carrers de Salomó ben Adret (antigament Sant Domènec del Call) i de la Fruita.

A continuació t’expliquem la història d’aquest edifici tan característic del barri Gòtic, al districte de Ciutat Vella.

La casa de l’antic Sant Domènec del Call

Aquesta casa està considerada la més antiga de Barcelona. La també coneguda com a Casa Adret és l’edifici habitat amb més anys, ja que data del segle XIV, aproximadament. La casa es va construir a l’aleshores carrer de Sant Domènec del Call, que el 2018 va passar a dir-ser Salomó ben Adret. Es troba molt a prop de la Catedral i de la plaça de Sant Jaume.

Es tracta d’un edifici entre mitgeres que, tal com recull l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, és un habitatge unifamiliar que consta de planta baixa, tres pisos i terrat. En la planta zero hi ha un gran portal d’arc de mig punt adovellat, una planta i dues finestres que delimiten. Al pis superior hi ha dues finestres coronelles de tres arcs, que s’aguanten per dues columnes amb els capitells decorats i les llindes decorades amb arcs lobulats.

Dues finestres geminades amb arcs de mig punt i una columna de capitell esculpit són el tret característic de la segona planta de la Casa Adret, mentre que a la tercera hi ha finestres quadrangulars.

A l’interior de l’immoble es conserva el pati, però no l’escala descoberta. Per això, en una de les restauracions fetes els darrers anys s’ha afegit una escala metàl·lica que porta al primer pis. S’han fet tasques de renovació el 1956 i el 2000.

El passat de la casa medieval i el terratrèmol del 1428

Aquesta casa es considera una de les més antigues de la ciutat: les finestres gòtiques del primer pis deixen entreveure que l’edifici va aixecar-se al segle XIV. Ara bé, les finestres de la segona planta donen una informació que fa remuntar-se encara més en el temps. Segons l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic, hi ha restes romàniques dels segles XII o XIII, fet que fa pensar que aquests van ser aprofitats d’un altre edifici existent prèviament.

L’any 1428, Catalunya va patir un fort terratrèmol amb gran afectació a Barcelona. L’església de Santa Maria del Mar va ser un dels punts de la ciutat que va patir més: va caure la torre de muntanya i la rosassa i va provocar la mort de 20 persones, moltes de les quals havien entrat a l’edifici eclesiàstic a refugiar-se. Aquest sisme va provocar la mort de 1.000 persones arreu del territori, amb l’epicentre a Camprodon i una magnitud de 6,5.

El sisme va provocar la inclinació cap endavant de l’edifici, encara visible avui dia.