La cofundadora i primera presidenta de l’AV Canyelles, Maria Àngels Rivas, té dedicat un passatge al barri de Vilapicina i la Torre Llobeta. La placa que homenatja aquesta líder veïnal dels anys setanta, però, conté dues errades. La primera és que situa el lloc de naixement de Rivas a Barcelona i no a Targist (Marroc), on realment va néixer, i la segona equivocació està en la data de naixement. Aquestes imprecisions ha dut a entitats com l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris a demanar una rectificació.

Cúmul d’errades en la placa de Ma. Àngels Rivas

Es dona el cas que no és el primer error en la senyalització del nom d’aquest carrer. L’estrena de la placa ja es va envoltar de crítiques perquè com a explicació de la figura de Maria Àngels Rivas hi deia “promotora veïnal”. La descripció no va agradar als qui van ser companys a l’AV Canyelles que ho relacionaven més aviat amb el mercat immobiliari i no amb la lluita veïnal. Van reclamar una correcció de manera que, en aquesta segona placa, ha estat d'”activista veïnal”. La primera placa, tanmateix, sí situava el lloc de naixement correctament.

La placa en homenatge a Rivas al Parc de Canyelles, desapareguda

No és l’únic problema que ha sorgit en els actes de record a Maria Àngels Rivas, qui va lluitar per reallotjar el veïnat de la Guineueta Vella en el nou barri de Canyelle, pel soterrament de la ronda de Dalt o per aconseguir escoles, un mercat i altres equipaments al barri. Abans que Barcelona dediqués un passatge a Rivas, Canyelles li va dedicar una escultura al Parc de Serra Martí, però la placa que ho indicava va ser vandalitzada i va desaparèixer. L’AV Canyelles reivindica des de llavors la restitució.

Maria Àngels Rivas dona nom a la Biblioteca de Canyelles

Millor sort ha tingut amb el darrer homenatge: des de fa unes setmanes, la biblioteca del barri duu el nom de Maria Àngels Rivas. Un fet que familiars i amics van celebrar i van assegurar que li hagués agradat per la seva afició a la cultura.