Els treballadors del CAP Raval Nord segueixen pendents d’una nova ubicació per l’ambulatori. L’edifici actual no compleix els requisits per atendre els usuaris i tampoc no es pot remodelar perquè està catalogat com a protegit. Dues professionals del centre han explicat, en una entrevista al programa ‘bàsics’, que encara no s’ha resolt el problema.

Les dues opcions que es plantegen per millorar el servei d’atenció primària al barri passen per ampliar l’edifici actual o bé per traslladar-se a la capella de la Misericòrdia, un espai, “a priori”, reservat per al MACBA. Aquesta opció és la que agrada més als responsables del centre, que consideren que té les condicions necessàries per fer d’ambulatori. A més, l’ampliació de l’espai actual implicaria ocupar un espai amb catalogació de zona verda i esportiva, cosa que no convenç els responsables de l’ambulatori, que no volen privar el Raval d’un espai amb aquestes característiques. Tot i això, també s’ha obert la possibilitat de treure la protecció a l’edifici actual, malgrat consideren que és una opció complicada.

Fer el trasllat s’ha convertit en un assumpte urgent per als professionals del centre, que asseguren que treballar en l’espai actual “no és segur ni per als treballadors ni per als pacients.” La directora adjunta del CAP, Núria Villanueva, ha explicat que néixer al Raval és sinònim d’una menor esperança de vida, de fins a quatre anys més que en altres zones de Barcelona. És per això que considera imprescindible un ambulatori amb les condicions òptimes.

“El Raval ha empitjorat”

La manca d’un CAP adequat no és l’única cosa que preocupa als professionals del centre. L’infermera Antonia Raya ha lamentat que la situació del barri ha empitjorat en els darrers anys, arran de la crisi: “Hi ha moltes persones vivint al carrer i molts narcopisos”. De fet, Raya, ha assegurat que el consum de droga és un dels gran problemes del barri i que s’ha incrementat en l’últim període.