Els metges que treballen al CAP Raval Nord – Doctor Lluís Sayé exigeixen que no s’allargui la decisió d’on reubicar l’equipament: “Volem un centre nou ja! La decisió no es pot posposar ni un, ni dos ni quatre anys”, demana la Núria Villanueva, adjunta de direcció. L’edifici actual era un dispensari antituberculós dissenyat fa més de 80 anys per l’arquitecte Josep Lluís Sert. El 1992 es va reformar per col·locar-hi el Centre d’Assistència Bàsica i des de llavors no s’hi han fet actuacions d’envergadura.

La porta d’accés principal no està adaptada a persones amb cadira de rodes, ni els accessos a les consultes. Alguns d’aquests espais, a més, no tenen sistema de ventilació i no és pot airejar la consulta, per exemple, després d’atendre persones amb infeccions. A més, en una de les ales de l’edifici tampoc no hi ha sales d’espera i els pacients han de seure en cadires instal·lades als passadissos.

Aquest conjunt de problemes no poden tenir solució en l’edifici actual, que està protegit. “No podem ni canviar el pany de la porta principal, que s’espatlla quatre o cinc vegades l’any”, explica l’Anna Romagosa, directora del centre.

Pacients d’alta complexitat

A la idiosincràsia de l’edifici, cal afegir-hi el perfil dels usuaris del CAP Raval Nord. La renda familiar “per capita” del barri es troba molt per sota de la mitjana de Barcelona i l’esperança de vida en néixer al Raval és sis anys menor que, per exemple, a Pedralbes. A més, al Raval, la meitat de la població és estrangera i això, al centre sanitari, es tradueix en la necessitat d’utilitzar intèrprets i mediadors.

“Tenim pacients de les Filipines, Bangladesh, el Marroc. Tots ells tenen necessitats concretes de salut i això implica un treball extra de mediació. A més de la feina, hem de posar un extra en la nostra voluntat d’enteniment“, explica la Laura Romera, metgessa de família.

El CAP Raval Nord, amb els ulls posats al MACBA

A principis de juny, l’Ajuntament va posar sobre la taula la possibilitat que el CAP Raval Nord es traslladés a la capella de la Misericòrdia, un espai que estava previst dedicar a l’ampliació del MACBA. Recentment la Generalitat ha defensat mantenir el projecte museístic en aquesta ubicació, mentre es treballa per trobar un altre espai per al centre sanitari.

La realitat és que, a la zona del Raval Nord, de possibilitats no n’hi sobren. “Ens consta que s’han mirat altres espais i cap complia els requisits per ubicar-hi un CAP”, explica l’adjunta de direcció, Núria Villanueva: “Necessitem un lloc ja. Si és la capella de la Misericòrdia, perfecte. Si és un altre, també”.