L’Ajuntament posarà en marxa aquesta tardor una prova pilot per incorporar 89 espais de la ciutat on els gossos podran anar deslligats. Són espais on habitualment ja s’acostumen a reunir els gossos i que estan ubicats en places, parcs o, fins i tot, trams de rambla. Seran zones obertes, degudament senyalitzades i que permetran dur-hi els gossos deslligats en moments del dia en què hi ha menys afluència ciutadana, principalment de 7 a 9 h i de 20 a 23 h. Aquests 89 espais permeten sumar més de 600.000 metres quadrats per als gossos, i s’afegeixen a les 110 àrees específiques per a ells que ja hi ha disponibles a la ciutat.

També se sumen a aquesta iniciativa cinc parcs forestals urbans: el Parc de la Creueta del Coll, el Parc de l’Oreneta, el del Guinardó, el Parc Güell i el de Montjuïc. Amb aquests i els 1.250 metres quadrats de la platja de gossos, Barcelona disposarà de 1.257.000 metres quadrats d’espai on poder dur el gos deslligat.

Prova sense multes

La prova pilot s’allargarà fins a la tardor del 2019 i hi haurà un grup de treball, format per entitats animalistes, associacions de veïns, organismes municipals i partits polítics, que en faran un seguiment. Mentre s’allargui aquesta prova no se sancionarà els propietaris i tampoc no entrarà en vigor l’ordenança que els obliga a passejar els gossos lligats per la ciutat excepte a les zones senyalitzades.

Mentre duri la prova pilot també s’estudiarà l’obligatorietat de tenir un carnet de tinença cívica responsable per als propietaris dels gossos. Aquest carnet, que està inclòs dins de l’ordenança, inclouria una declaració de responsabilitat que subscriurien els tenidors que encara s’està acabant d’estudiar.

Els gossos, prohibits a 30 parcs de la ciutat

Del centenar de parcs que hi ha a la ciutat, els gossos poden entrar en 70, mentre que en 30 hi tenen prohibida l’entrada, com el Turó Parc o els nous jardins de Can Ferrer. El motiu és que es tracta de parcs temàtics, històrics o que són massa petits per poder compatibilitar-ne els usos.