La decisió d’abandonar Cuba ja la tenia presa i va aprofitar un viatge a Espanya per fer-ho. Leyanis Castillo té 33 anys, era professional de pilota basca al seu país d’origen i ha migrat per manca de llibertats i perquè allà no hi augurava un bon futur. En cinc mesos ha canviat una vida benestant per un camí d’obstacles: a Barcelona ha hagut de demanar ajut a Càritas per poder costejar-se el sostre i l’alimentació.

Va arribar a la ciutat el setembre del 2021, en deixar la seva delegació esportiva després d’un campionat que es disputava a València. “Aposto per quedar-me —que és una decisió força difícil— perquè veia que a Espanya tindria un futur millor […]. Com que era esportista i m’estava fent gran… en deixar la pilota basca la meva situació econòmica a Cuba hauria empitjorat del tot“, reconeix.

Esportista cubana Càritas
Leyanis Castillo sosté una medalla de bronze

Tenia llar pròpia, la família a prop i cap problema per arribar a final de mes, però aquí tot això s’ha esfumat: no ha aconseguit trobar feina i s’allotja en una habitació de relloguer al barri de Navas perquè, lamenta, és l’únic que es pot permetre. “Estic desocupada… la pandèmia i la por al contagi ha fet que feines com la neteja de domicilis o la cura de gent gran siguin difícils de trobar”, explica Castillo.

Passes de ser una figura pública al teu país, a estar en una situació administrativa complicada
Leyanis Castillo, jove de 33 anys

Tot i l’esperança que guarda de teixir un bon futur, aquesta jove cubana tenia clar que, malauradament, a l’inici res no seria fàcil: “Soc llicenciada en cultura física i per poder exercir he de validar el títol a Catalunya. Mentre això no passa, necessito treballar de qualsevol cosa…”, relata. Ha remogut cel i terra però, de feina, encara no n’ha trobat, va esgotar tots els estalvis i per aquest motiu ha contactat amb Càritas.

Leyanis Castillo jugant a pilota basca en un campionat

“És pervers perquè al teu país ets una figura pública i tens un determinat estatus social… i vens aquí i et col·loques en una situació administrativa complicada”, critica. De fet, ara es troba en tràmits per obtenir l’asil polític, una gestió que, afirma, és encara més lenta per culpa de la pandèmia. Malgrat tot, no es penedeix d’haver marxat i recorda que cap persona migra per plaer.

La medallista intenta fer-se un lloc com a jugadora a Barcelona

Leyanis Castillo ha migrat seguint les passes d’una amistat, també professional de la pilota basca. Ara totes dues s’entrenen per al campionat de Catalunya d’aquesta disciplina i practiquen en un club local. Ella va jugar des dels 15 anys amb la selecció nacional de Cuba i ha omplert l’estanteria de trofeus: “Soc dues vegades bronze mundial i plata i bronze centreamericans”, narra.