Les cuidadores de llar són un dels col·lectius que viu una situació més precària. Una situació que s’ha agreujat amb la crisi del coronavirus. Sovint, no tenen contracte i reben el sou en metàl·lic. Per fomentar-ne la regularització, la Generalitat ofereix un ajut per contractar persones treballadores per tenir cura de gent o gran o depenent de la llar. La mesura consisteix en una subvenció de 2.685 euros, una quantitat que correspon a la quota de la Seguretat Social que ha d’abonar la persona contractant.

La mesura, pionera a Europa, pretén fomentar la creació de nova ocupació dins el sector. L’Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, reconeix que és un sector on està normalitzat “el fet que no hi hagi drets laborals” i que, per tant, com qualsevol altre col·lectiu s’ha de garantir que tinguin un contracte. A més, el 90 % de les persones que treballen en aquest àmbit són dones que sovint no tenen visibilitat ni recursos per denunciar la situació en què es troben.

Un centenar d’entitats com a nexe d’unió

L’Associació EAMISS és una de les cent entitats que ofereix assessorament a gent gran i també a cuidadores. La Jessie és filipina i fa tres anys que viu a Barcelona. Durant tot aquest temps mai ha tingut un contracte, però ara confia que la seva situació canviï gràcies al suport de l’entitat.

D’altra banda, les entitats també s’encarreguen de donar suport a l’hora de fer la sol·licitud. En aquest cas, els tràmits només es poden realitzar per internet és per això que les entitats guien a les persones interessades i les ajuden a obtenir, entre altres dades, un certificat digital.

L’últim dia per enviar els tràmits era el 10 de setembre i fins llavors es van presentar 310 sol·licituds. Tot i això, la Generalitat afirma que la intenció és allargar la mesura més d’un any.