Jordi Graupera, guanyador de les Primàries Barcelona, proposa regularitzar el “top manta” a través d’un sistema de llicències per a la venda ambulant. En una entrevista al ‘bàsics‘ ha desenvolupat la seva proposta que consistiria a oferir als manters una permís per poder vendre al carrer, independent de quin sigui el seu estat legal al país. La idea de Graupera és que aquest permís estigui lligat “a unes normes molt clares” que permetin donar una sortida als venedors a la manta i alhora “protegir els nostres eixos comercials i evitar la concentració” de manters en determinades zones.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista completa amb Jordi Graupera” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/graupera-guanya-primaries-entrevista/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
A canvi de pagar aquesta taxa, els manters podrien vendre al carrer, això sí, sempre que no posessin els productes en mantes a terra, que respectessin unes distàncies establertes i que no comercialitzessin productes falsificats. Graupera creu que així es donaria “una sortida digne” a aquestes persones i “es podria expulsar del carrer a qui no ho complís”.

A més, argumenta que oferir solucions d’aquest tipus als que es dediquen a la venda a la manta permet allunyar-los de la delinqüència. També lamenta que fins ara només s’han previst dues opcions: “El model Valls, autoritari i de repressió” i “la de mirar cap a una altra banda”, que ha exercit diu el govern d’Ada Colau. Totes dues -diu- generen els mateixos discursos que acaben fent créixer l’odi als estrangers i els vulnerables.

En contra de regular el preu de l’habitatge

Una altra política que Graupera no comparteix amb el govern d’Ada Colau és la d’habitatge. Considera que la mesura de reservar el 30 % de les promocions privades a habitatge públic “pot ser una bona idea però no solucionarà el problema” perquè calcula que com a molt permetrà posar en el mercat uns 300 pisos l’any amb preu més baix al de mercat.

En general, però, Graupera es mostra contrari a la regulació dels preus i assegura que, amb l’excepció d’alguns “casos molt petits”, allà on s’ha aplicat una limitació “s’ha degradat el parc d’habitatge”.

 

El 21-D que “cadascú vagi com vulgui”

El guanyador de Primàries Barcelona troba bé que divendres, 21 de desembre, hi hagi manifestants que el portin la cara tapada i troba “contradictori que els que van votar una declaració d’independència demanant un vot secret, ara estiguin demanant a la gent que ensenyi la cara”. Graupera creu que “la gent som adults i sabem quina és la situació política” i per això assegura que “no penso criminalitzar ningú només perquè surti a protegir la seva identitat”.

El filòsof s’ha mostrat preocupat per la celebració a la Llotja de Mar del consell de ministres i assegura que si ell fos l’alcalde “hauria posat molt èmfasi que el lloc triat és perillós”. Graupera argumenta que la ubicació escollida “pot generar problemes i això sí que és una provocació”. Per això, si ell manés, divendres destinaria la Guàrdia Urbana “a protegir el dret a manifestació”.

 

Sense línies vermelles

En un futur escenari postelectoral en què calgui negociar com fer un govern municipal, Graupera assegura que no posarà línies vermelles, però aclareix que “no volem que Manuel Valls sigui alcalde i per poc que puguem no volem que Ada Colau sigui alcaldessa”.

Graupera no es decanta ni per l’esquerra ni per la dreta de la ideologia política i explica que es considera “un pluralista” perquè “m’interessa buscar solucions concretes a qüestions concretes“.