Són els Indiana Jones dels barris i dels districtes de Barcelona, persones amb interès per la història més local que a través de grups de recerca o de centres d’estudis es dediquen a recuperar, protegir i visibilitzar la memòria dels barris de la ciutat. Itineraris, blogs, llibres, xerrades i visites fan possible que a través de la recerca d’aquests grups la història petita, però que ajuda a entendre la ciutat actual, s’obri pas i no quedi en l’oblit. Al ‘bàsics’ hem convidat algunes de les persones que encapçalen alguns d’aquests projectes per conèixer la seva tasca.

“Explicar la història de les persones”

Els canvis que està vivint la ciutat també influencien en la preservació de la història: “Si deixa d’haver-hi veïns als barris, no sé quina memòria històrica hi haurà”, ha apuntat Gregor Siles, coordinador de Tot Història Associació Cultural, una entitat que organitza rutes i tertúlies al voltant de la memòria i que s’ubica a Ciutat Vella. Defensa que fan una tasca acadèmica amb la història més arrelada als barris i “amb caire científic per explicar la ciutat de les persones“.

“Gràcies als centres d’estudis s’ha fet molta divulgació”, defensa Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia, una entitat que ja suma més de 30 anys i més de 20 llibres i que és l’encarregada d’obrir les visites al refugi de la plaça del Diamant. “A Gràcia hem impulsat el canvi dels noms de les santes per recuperar el nom real de les dones“, una iniciativa que explica que serà real aviat. Contel acaba de rebre el Premi Vila de Gràcia i ha estat darrere d’iniciatives com la recuperació de la revolta de les Quintes i l’Home dels Nassos.

La tasca de protegir i donar a conèixer la història local

Per Josep Guzmán, president del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, la feina que fan es defineix amb una frase de Josep Fontana: “Vosaltres feu la història real, la que es publica és la història dels personatges”. Guzmán diu que s’estan trobant amb entitats que compleixen 75 o 100 anys i “volen recuperar la seva història perquè no la saben”. L’entitat celebra enguany el vint-i-cinquè aniversari conservant la memòria.

Són les històries petites que expliquen d’on venim i com són. Agus Giralt, autor del bloc Memòria de Sants, assenyala que s’ha trobat quan ha anat a entrevistar una persona gran que no creia que les seves vivències fossin importants. “Hi ha com la sensació que la història pròpia no interessa a ningú i està molt bé recollir-la perquè és interessant i no apareix en altres llocs”, ha defensat l’historiador i coordinador de La Lleialtat Santsenca.