El Grup Municipal d’ERC demanarà al govern de Jaume Collboni que elabori un informe que detalli “quants ‘expats’ s’han establert a la ciutat de Barcelona”; ho faran en format de prec al plenari municipal d’aquest mes d’abril. El portaveu adjunt d’ERC a Barcelona, Jordi Coronas, ha assegurat que l’Ajuntament pot aconseguir de forma fàcil la xifra a través dels visats de residència que ha donat l’Estat per a estrangers que venen com a inversors o teletreballadors.

Segons ha dit Coronas, l’objectiu de la mesura és saber l’impacte que té el col·lectiu d”expats” en el dia a dia de la ciutat; per exemple, en el preu de l’habitatge a Barcelona: “Només quan tinguem la fotografia completa i entenguem quins impactes tenen els ‘expats’, podrem aplicar polítiques públiques per beneficiar tota la ciutat”.

La prefectura de la via Laietana, sense policies

Més enllà d’això, els republicans també duran al Ple una proposició sobre la prefectura de la via Laietana, poc després que el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, anunciessin que l’Estat designarà la comissaria com a “lloc de memòria”, fent-ho compatible amb mantenir els usos policials.

Davant d’això, els republicans demanen que l’Estat traspassi la titularitat de l’edifici a la Generalitat i l’Ajuntament i que es traslladin els agents de la Policia Nacional a un altre punt. “Que la prefectura sigui un espai de memòria i de reparació no s’aconsegueix només amb una placa”, ha sentenciat el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Castellana. Barcelona en Comú defensarà una proposta molt similar al Ple d’aquest abril.

El ministre Marlaska diu que la prefectura “ja està resignificada”

En un debat al Congrés dels Diputats, i en resposta a una intervenció del PP, el ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska ha assegurat des de l’hemicicle que la prefectura de la via Laietana “està resignificada des de fa 40 anys” a través de “la feina i la dedicació de la Policia Nacional” a la ciutat. En aquest sentit, ha afegit que la feina dels agents “garanteix els drets i llibertats”.