El programa reportatges de betevé ‘Va passar aquí‘ fa anys que ens descobreix la història de diferents espais o fets de Barcelona. Des d’ara, s’hi afegeixen 62 capítols que retraten comerços emblemàtics repartits per diferents barris de la ciutat. A cada càpsula de cinc minuts, algun personatge relacionat amb el negoci repassa l’evolució de l’establiment i ens explica què en caracteritza.

Per tenir tota la informació unificada, publiquem un mapa interactiu amb la ubicació exacte de cada comerç. Només cal clicar sobre cada un dels punts i a més de conèixer l’adreça de l’establiment, accedirem al seu reportatge. Cada fitxa va acompanyada d’una il·lustració de la façana creada per Ester Pino expressament per aquest projecte.

Classificació per activitat econòmica

Perquè la consulta al mapa sigui més intuïtiva i ràpida, els 62 comerços que hi participen estan agrupats segons 10 activitats econòmiques:

Alimentació

Fleca i pastisseria

Bar i restauració

Farmàcia

Herboristeria

Joieria i rellotgeria

Moda i complements

Impressió i editorial

Ferreteria i electricitat

Llar i decoració

Mesures de protecció a Europa

Barcelona ha acollit aquest mes de març la primera Jornada Internacional de Comerç Emblemàtic. Una trobada en què també hi han participat París, Roma i Lisboa. L’objectiu ha estat reivindicar-se com un sector que genera riquesa i és part de la identitat europea. Per això, han reclamat al Parlament Europeu que engegui mesures per protegir-los.

Tots junts han presentat la Declaració de Barcelona sobre la preservació i promoció dels establiments comercials emblemàtics que traslladaran al Parlament Europeu. Demanen crear un òrgan que defensi aquests comerços històrics arreu d’Europa, que creï aliances entre municipis a escala local i que es marquin estratègies i objectius comuns.