Aquest diumenge Gràcia ha tornat a ser l’escenari de la commemoració de la revolta de les Quintes. Els carrers de la Vila han reviscut el motí de l’abril del 1870, quan els veïns es van aixecar contra la crida del Govern espanyol per reclutar i enviar els joves a la guerra de Cuba. Una cercavila i una representació teatral dels fets històrics, que té la participació de gairebé un centenar de persones, ha commemorat aquesta revolta femenina.

Assalt a l’Ajuntament per cremar documents

Davant d’aquest procés de reclutament, un grup de dones va assaltar l’Ajuntament de Gràcia i hi va cremar documentació i part del mobiliari, amb la intenció d’evitar que els seus fills fossin cridats a files. “Si no hi havia registres, no hi havia homes per anar a la guerra”, explica la Sònia Cortés, presidenta dels Trabucaires de Gràcia.

Després d’aquest episodi, la protesta es va estendre als carrers, i grups de manifestants van aixecar barricades a les entrades de la Vila. A partir de llavors, l’exèrcit va assetjar Gràcia i, després de sis dies, va accedir-hi i va esclafar la revolta. La repressió del motí va deixar 27 morts.

17a representació de la revolta de les Quintes

Aquesta celebració, que s’organitza des del 2017, va ser una iniciativa impulsada per Josep Maria Contel i Albert Cortés, i consolidada amb els anys gràcies al grup de Trabucaires de Gràcia amb la col·laboració del Taller d’Història, els grups de teatre del barri i nombroses entitats de cultura popular.

revolta quintes vila de gràcia

Els actes han començat amb la cercavila de la Diada dels Trabucaires, que ha sortit del Pla de Salmeron, i ha recorregut el carrer Gran de Gràcia, la travessera de Gràcia i Torrent de l’Olla fins arribar a la cantonada amb el carrer del Diluvi. Finalment, han fet els lluïments a la plaça de la Vila i un cop acabats, s’ha fet la representació teatral.