(ACN) El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la prohibició de la mobilització que dimarts vinent, 7 de maig, pretenia fer la Comissió de la Dignitat davant la comissaria de la Policia Nacional a la via Laietana de Barcelona contra les tortures franquistes. L’entitat fa aquesta mobilització el primer i el tercer dimarts de cada mes des de fa tres anys, però la Junta Electoral Provincial de Barcelona l’ha prohibida aquest cop perquè coincideix amb la campanya electoral de les eleccions del 12-M.
En la seva sentència, el TSJC al·lega que la decisió de la junta electoral està basada en sentències internacionals i del TC que admeten la limitació del dret de reunió en època electoral si les reivindicacions coincideixen amb les d’alguns partits.
Una coincidència “no volguda”
Per la seva banda, la Comissió de la Dignitat i el seu president recorden en el seu recurs que la convocatòria el primer i tercer dimarts de cada mes es fa de forma continuada des del juny del 2021. També expliquen que és una coincidència “no volguda” que el proper dimarts sigui dins el període de campanya electoral. Al·leguen que a l’acte es denuncien delictes de tortures durant el franquisme i que això està previst en l’ordenament jurídic internacional i en la Llei de Memòria Democràtica del 2022.
A més, recorda que altres mobilitzacions s’han autoritzat com la del Primer de Maig o la del 8 de març, dia de la dona. També cita nombrosa jurisprudència del Tribunal Constitucional que sosté que en període electoral es manté la llibertat de manifestació i que el fet que l’entitat reivindiqui una cosa que pugui coincidir amb determinats partits, no pot ser motiu de prohibició.
Entre les sentències que cita n’hi ha una del 2008 sobre una manifestació de Mossos d’Esquadra per motius laborals, una del 2009 sobre una manifestació de SOS Racisme a favor del dret de vot dels immigrants i una del mateix any del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans sobre l’ensenyament públic, entre d’altres.