A partir d’aquest dijous, els usuaris de les residències de gent gran de tot Catalunya no podran fer sortides breus a l’exterior, com ara passejos als voltants dels centres, ni tampoc no podran fer sortides de cap de setmana o inferiors a tres setmanes. És una decisió presa pel Departament de Salut i el de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat davant del repunt de casos del coronavirus que no agrada a la Coordinadora Residències 5+1. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, la portaveu de l’entitat, María José Carcelén, s’ha mostrat contundent: “No deixarem que tanquin les residències”. De fet, la Generalitat ja ha confinat els centres de gent gran de l’Hospitalet i Cornellà. Davant d’això, Carcelén ha assegurat que no permetran que gestores com Eulen, que opera en el sector “de la construcció i està present en l’Ibex”, decideixin sobre els seus familiars perquè “no tenen cap competència”.

“Per què tothom pot decidir sobre la gent gran com si fossin mobles?”

, s’ha preguntat la portaveu de la Coordinadora Residències 5+1, que ha posat en qüestió la prohibició a tot Catalunya de les sortides breus a l’exterior “si no hi ha rebrots a tot arreu”. “Es prenen decisions com si no fossin ciutadans de ple dret”, ha sentenciat. En aquesta línia, María José Carcelén ha recordat que els familiars dels usuaris de les residències no tindran menys cura d’ells que “els treballadors que hi entren i en surten cada dia”.

“El problema no vam ser els familiars”

Les residències de gent gran van ser un dels principals focus de contagis en la primera onada del coronavirus: a tot Catalunya hi ha 15.162 positius confirmats i 4.113 víctimes mortals. La portaveu de la Coordinadora Residències 5+1 assegura que “el problema no van ser els familiars” sinó la manca de material i la mala gestió de la crisi, com ara que “no hi havia EPI, que els treballadors sortien cada dia i que moltes gestores treballaven malament”.

Preguntada sobre si les residències estan preparades ara per afrontar una possible segona onada de contagis, Carcelén ha dit que li agradaria pensar “que sí” però creu que encara hi ha “moltes coses per fer”. La portaveu dels familiars de gent gran en residències ha demanat garantir que hi hagi EPI per a tres mesos, una bona desinfecció i espais pensats fora de les residències per aïllar les persones que tornin a emmalaltir.