Els avisos a la Guàrdia Urbana per la presència de senglars s’han triplicat entre l’estiu del 2020 i el del 2021. Si el 2020 n’hi va haver 98, aquest estiu se n’han registrat 298. La majoria, en els barris més propers a la muntanya de Collserola, però algunes vegades també s’han vist en zones més allunyades i això pot provocar problemes de trànsit.

Els veïns de Collserola, però, hi estan habituats. Damià Gibernet hi viu des de fa molts anys i explica que, en general, els porcs senglars no són agressius, però alerta que l’alta presència de persones al parc que tenen conductes poc adequades amb aquests animals salvatges ha fet que alguns tinguin conductes perilloses. “Hem d’aprendre a conviure amb els senglars”, diu. I recorda que al parc hi ha una població de 1.500 senglars però, en canvi, rep sis milions de visitants humans cada any.

Entrevista a Damià Gibernet, veí de Collserola
Escolta l’entrevista completa

Gibernet posa molt èmfasi en la importància de no donar menjar als porcs senglars, ja que un animal ben alimentat es reprodueix més que un que no ho està. A més, diu, transforma la conducta dels animals. Ha explicat que després de la sequera d’aquest estiu i, per tant, l’escassetat d’aliment al bosc, alguns exemplars de senglar s’apropen a les zones urbanes i als visitants per mirar d’obtenir aliments i, fins i tot, tenen actituds agressives. I recorda que no hem d’oblidar que un porc senglar “és un animal salvatge, és gros i té ullals”. De fet, diu, els atacs de senglars a persones són un fenomen excepcional, però Barcelona en concentra molts casos.

Recomanacions per evitar atacs

Els gestors del Parc de Collserola també donen consells als visitants que van en el mateix sentit del que comenta Gibernet. Per evitar rebre un atac de senglar cal mantenir la distància i no donar-los menjar. També recomanen fer soroll i gesticular per foragitar-los i controlar les bosses. Però, a vegades, tot i fer cas de les recomanacions, la trobada amb un senglar pot acabar en un bon ensurt. Aquest va ser el cas d’un veí que va ser atacat per un senglar a tocar del Parc d’Atraccions del Tibidabo.