Mallorca des de Barcelona el 5 d'octubre
albirament de Mallorca vist des de Collserola el 5 d'octubre de 2021. Foto: Marc Bret - @finestresdaire

Aquest dimarts, 5 d’octubre, s’ha pogut veure la silueta de la serra de Tramuntana de Mallorca des de Barcelona. Es tracta del primer albirament des del 30 de maig. No haurà estat el millor, però es tracta de la primera vegada que es pot veure enguany després de la pausa estiuenca.

La pausa estiuenca que gairebé no perdona mai

Segons Marc Bret i Alfons Puertas, dos dels observadors per excel·lència d’aquest tipus d’observacions, feia més de quatre mesos que no es veia Mallorca des de Barcelona.

Aquesta “pausa” coincidint amb els mesos estiuencs és habitual, atès que l’estiu és una època de l’any amb poca ventilació i poc moviment meteorològic, per la qual cosa es fa difícil veure Mallorca des de la ciutat durant els mesos d’estiu i, quan és possible, sovint és a principi o final de l’estació.

Meteorologia i contaminació, els factors clau

Veure Mallorca des de Barcelona no és possible cada dia i necessita unes condicions especials. La meteorologia i la contaminació són factors clau a l’hora de poder veure la silueta de la serra de Tramuntana des de casa nostra. La humitat i l’alta contaminació actuen com a condicionants importants de manera que els millors albiraments són després de canvis importants de temps i escombrada de masses d’aire posterior.

I així ha passat aquest dimarts. Després del pas d’un front i de la pluja d’ahir , la visibilitat ha millorat notablement. La pluja i, sobretot el vent, actuen com a dispersants de la contaminació, per la qual cosa a aquest canvi de temps s’hi suma també una millora de la qualitat de l’aire.

Marc Bret ens explica que és el canvi de procedència de masses d’aire, tant pel que fa a l’origen geogràfic com a procedència altitudinal, la que afavoreix que hi hagi més visibilitat.

La posició del sol també hi té a veure

Marc Bret va explicar fa uns anys a ‘El matí de Barcelona’, de betevé ràdio, que la posició del sol també hi té molt a veure.

Bret ens diu que un altre dels factors importants és que el sol cada cop surt més al sud, per la qual cosa els primers rajos de sol cada cop surten més propers a la línia imaginària que uniria Barcelona i les illes Balears, i això ajuda també a la visibilitat del fenomen.

Així, són les albades (i també les postes de sol, tot i que en menor mesura) els moments del dia en què és més probable veure aquest fenomen.