L'huracà Leslie l'11 d'octubre del 2018. Font: NOAA

Aquest dimecres, 11 de gener, a les 19 h, tindrà lloc la primera de les converses meteorològiques d’enguany que l’ACAM organitza dins del cicle Els Vespres de l’ACAM: Converses Meteorològiques.

La primera conversa del 2023, sobre ciclons tropicals a la vora de la península Ibèrica

La primera tertúlia d’enguany serà aquest dimecres, 11 de gener, i es parlarà dels ciclons tropicals que, de tant en tant, s’observen a prop de casa nostra. Al llarg dels últims anys n’hi ha hagut diverses mostres, com per exemple l’huracà Leslie l’octubre del 2018, que va assolir la categoria 1 segons l’escala de Saffir-Simpson, i la tempesta subtropical Alpha, que va arribar a l’oest de la península el setembre del 2020.

Amb el títol “Ciclons tropicals a l’entorn de la península Ibèrica: estat de l’art i perspectives de futur”, el meteoròleg superior de l’estat a l’Agència Estatal de Meteorologia, del Departament de Desenvolupament i Aplicacions, Juan Jesús González-Alemán, expert en ciclons tropicals, explicarà què se sap actualment d’aquestes estructures al nostre entorn i què és el que pot passar en el futur en el context del canvi climàtic en què ens trobem.

Per accedir a la xerrada només cal entrar a l’enllaç que l’ACAM facilita, sense inscriure-s’hi.

Aquesta xerrada se suma a les altres tres que hi va haver l’any passat, coincidint amb l’equinocci de primavera, el solstici d’estiu i l’equinocci de tardor. En la del mes de març, el meteoròleg de Meteored i consultor de l’OMM a Espanya José Miguel Viñas va parlar sobre les causes i les conseqüències del bloqueig anticiclònic. La xerrada que hi va haver el mes de juny, de Gerardo Benito, del Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC-Madrid), va tractar sobre la variabilitat climàtica i el paper del canvi climàtic en inundacions extremes en conques petites de la Mediterrània. Finalment, en la del mes d’octubre, els tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya Carme Farnell i Tomeu Rigo van analitzar l’excepcionalitat de les pedregades que hi va haver a Catalunya aquest final d’estiu del 2022.

Converses en línia obertes a tothom

L’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu principal donar suport i promoure activitats de divulgació i aprofundiment en la meteorologia i la climatologia, en l’àmbit de la Mediterrània.

Els Vespres de l’ACAM és una iniciativa que va començar l’any 2021 en què es tracta un tema d’actualitat meteorològica per part d’un expert, en un acte participatiu obert a tothom i gratuït.

Segons Jordi Mazón, president de l’ACAM, la idea inicial “és fer-ne una cada trimestre, coincidint amb l’entrada de les estacions”, tot i que s’obren a la possibilitat d’augmentar-ne la freqüència si hi ha bona acceptació.

L’ACAM forma part de la Societat Meteorològica Europea (EMS) i Mazón explica també que, en aquest sentit, el cicle de converses tindrà tirada internacional. Entre els objectius d’aquest cicle de converses hi ha el d’organitzar-ne almenys una a l’any en anglès per poder-la oferir, també gratuïtament i per a tothom, a través de l’EMS.