Els botiguers del Born estan preocupats per la pèrdua de vigor comercial de la zona, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Al carrer de Flassaders, segons l’associació Born Comerç, han abaixat la persiana quatre botigues des de fa mig any i al carrer del Rec, quatre més. “Abans també hi havia recanvi comercial, però no se’n tancaven tants com ara i abans de seguida es tornaven a omplir”, explica la presidenta de l’associació, Marga Domingo.

Segons expliquen a l’associació i confirmen els comerciants de la zona, la depressió comercial en aquests dos carrers es deu a la presència d’un narcopís al carrer de Flassaders, que la policia va desmantellar al desembre. Per a algunes botigues, però, va ser massa tard i “no van aguantar i van tancar”, explica Domingo. La inseguretat també es fa palesa als carrers de la zona, segons explica el fundador del grup de restaurants Sagardi, Iñaki López: “El Born segueix tirant d’una manera increïble, però manca neteja i veiem furts cada dia“, assegura López.

400.000 € per nou metres quadrats

Els preus de compra o lloguers dels locals disponibles al Born, però, no reflecteixen la davallada d’atractiu que comenten els comerciants. A tocar de l’església de Santa Maria del Mar i per un local de nou metres quadrats on amb prou feines es podria encabir una joieria, se’n podrien arribar a demanar 400.000 €. Són els preus que maneja Aleix Fornells, que treballa d’intermediari entre venedors i compradors.

Per Fornells, el recanvi comercial no és exclusiu del Born: “Hi ha una bombolla i la gent agafa negocis pensant-se que hi guanyarà molts diners, però les botigues no es consoliden ni en un ni en dos anys”. Born Comerç accepta que sempre hi ha hagut rotació als comerços però “mai no hi havia botigues tancades i avui dia en veus més de les que voldríem”.