Sant Jordi és llibres i també és roses i Mercabarna-flor ha apuntat quines són les previsions per a la diada del 2019 i els majoristes donen per fet que la Setmana Santa en condicionarà les vendes. Asseguren que el fet que el dia 23 caigui just després de les vacances farà que empreses, estudiants, restauració i associacions no tinguin tant de marge per organitzar-se i, per tant, apunten que les comandes de roses es concentraran i s’acceleraran a última hora, entre diumenge 21 i dilluns 22 d’abril. Per això i tot i que des de Mercabarna-flor asseguren que el calendari contribueix a la incertesa, apunten que hi haurà una davallada de la venda de roses; pronostiquen que es fregaran els set milions de roses venudes, un 5 % menys que l’any passat, quan sí que es va superar aquest llindar de venda de roses. I de la xifra total de roses venudes al conjunt de Catalunya, un terç del total -2,3 milions d’unitats- sortiran de Mercabarna-flor.

Pel que fa als preus de les roses, a floristeries i parades seran semblants als de l’any passat; és a dir, que se’n podran trobar a partir dels quatre euros. En canvi, sí que s’esperen canvis en els preus a l’esglaó majorista en els casos de les flors de colors. Això per dues causes: perquè són les roses més comercialitzades a Europa i Amèrica amb motiu de la Pasqua i perquè les comandes d’última hora a Catalunya obligaran a importar-les des d’Holanda, on els preus són més alts.

La rosa groga perd pistonada

Tot i que el podi continua sent per a la rosa vermella -representa el 90 % de les roses comercialitzades-, els majoristes han destacat altres tendències de venda. Per exemple, s’espera que la rosa groga perdi pistonada. De fet, els majoristes ja n’han notat un descens en els encàrrecs i s’espera que aquest any suposin un 5 % de les roses venudes -mentre que l’any passat en van suposar el 10 %. Això s’explica en part per l’increment del preu de les roses grogues per la celebració a tot Europa de la Pasqua.

Colòmbia continua sent el principal origen de la rosa venuda per Sant Jordi; sis de cada 10 de les roses que es vendran s’hauran cultivat en aquest país. I pel que fa al tipus de rosa, la varietat freedom i la red naomi continuen tenint-ne el monopoli.

Embolcalls naturals

Pel que fa a l’hora de buscar l’embolcall de la rosa, el protagonisme continua sent per a l’espiga i la senyera. Ara bé, també es manté la tendència dels últims anys de potenciar els complements tenint en compte el medi ambient; és a dir, es descarta l’ús de plàstics i els minoristes es decanten més per la fusta, teles, paper kraft o, fins i tot, ceràmica.