L’Ajuntament de Barcelona, el Gremi de Floristes i el Gremi de Llibraters de Catalunya han fet una aposta decidida per combatre l’intrusisme en la venda de roses i llibres el dia de Sant Jordi. El 23 d’abril els carrers de Barcelona s’ompliran de parades de roses. De fet, el consistori n’ha atorgat 4.000 llicències per poder vendre les flors durant la diada, però el gremi calcula que hi haurà entre 2.000 i 2.500 parades de roses il·legals a tota la ciutat.

Per això, la Guàrdia Urbana aposta per desmantellar els punts de venda que no tinguin autorització de l’Ajuntament des de primera hora del matí, moment en què encara no hi ha aglomeracions als carrers i és més fàcil poder-les aixecar. Pel que fa a les 1.000 parades de llibres que hi haurà el 23 d’abril, el Gremi de Llibreters assegura que hi ha intrusisme durant tot l’any i que per Sant Jordi no ho noten especialment.

La denúncia d’intrusisme, però, no és actual. Ja fa anys que els gremis es queixen d’un excés d’oferta no professional. L’any 2017, en un debat ciutadà de betevé 91.0 fm, els representants dels tres gremis implicats en la diada de Sant Jordi van coincidir que el 23 d’abril qualsevol persona pot vendre roses, llibres i pa.

La Urbana desaconsella la bicicleta per Sant Jordi

Les aglomeracions que es generen a diversos carrers del centre de Barcelona dificultaran, com sol ser habitual, la mobilitat a la ciutat. Per això, la Guàrdia Urbana ha recomanat no agafar el vehicle privat per desplaçar-se el 23 d’abril per la ciutat, i aconsella fer-ho en transport públic.

D’altra banda, també desaconsellen l’ús de la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal perquè poden ser un perill per a la seguretat dels vianants en un dia amb tanta afluència de persones a la via pública.

Previsió de set milions i mig de roses venudes

Sobre les previsions de vendes el dia de Sant Jordi, el Gremi de Floristes de Catalunya calcula que es manté la xifra de més de set milions i mig de roses de l’any passat. Però aquestes dades difereixen de les facilitades per Mercabarna-flor, que n’augura un lleuger descens en la venda de flors a causa de la Setmana SantaLa rosa vermella serà la més venuda, amb una previsió de prop  de set milions d’unitats, i la groga es consolida com el segon color pel qual optarà més gent.

A banda de l’intrusisme que hi ha cada any per Sant Jordi, el gremi denuncia un excés de permisos per posar parades a la via pública per vendre roses, sobretot en els carrers més emblemàtics i cèntrics. Malgrat això, destaca que l’Ajuntament dedica esforços per millorar l’atorgament de llicències. Demana “ordenació lògica d’ocupació de l’espai públic” per evitar massificacions i recuperar l'”essència de la diada”.

Pa de Sant Jordi a peu de carrer

Des del 1988, el Gremi de Flequers de Barcelona va decidir celebrar Sant Jordi creant el Pa de Sant Jordi, un producte especial i propi d’aquesta festivitat i que sol tenir els colors de la senyera. Enguany l’Ajuntament ha autoritzat diversos establiments de la ciutat a instal·lar espais habilitats davant dels locals per vendre els seus productes gastronòmics. Això, explica el gremi, contribueix a “donar visibilitat al producte i a crear un ambient festiu al carrer”.

De fet, el gremi organitza el concurs de pa de Sant Jordi, en què aquest any L’Obrador dels 15 ha estat escollit com el millor de Barcelona.