La proliferació de cuines fantasma a Barcelona ha causat conflictes els últims mesos entre veïns i Ajuntament, que estudia com poden encaixar a la ciutat les anomenades “dark kitchens”. Justament fa dos mesos n’ha obert una al barri del Camp de l’Arpa del Clot, però es desmarca de la resta: és un obrador de dimensions reduïdes i opera amb una finalitat solidària i sostenible.

Al local del número 109 del carrer de la Muntanya preparen àpats que acaben a les cases dels barcelonins, a les seves feines o a qualsevol altre lloc. És l’espai on els impulsors del projecte Patata ─de la cooperativa Terra Social Food─ han instal·lat la cuina i elaboren menjar només per repartir a domicili. Per cada cinc comandes de clients, fan un menú per a una persona sense llar.

Voluntaris i impulsors del projecte, en plena feina a la cuina del Camp de l’Arpa del Clot

Cada cinc comandes de clients elaboren un menú per a sensellar

Segons Noé Moulin, cofundador de la iniciativa, Patata és una cuina fantasma, però molt diferent a d’altres que s’han projectat a la capital catalana: “Primer, perquè al darrere hi ha una cooperativa sense ànim de lucre i, segon, perquè lluitem contra la fam“, afirma. I afegeix que, gràcies a les comandes, poden alimentar gent sense recursos i persones sense llar que dormen al ras.

Per fer-ho col·laboren amb diverses entitats, com l’associació Esperança Barcelona, que cada cap de setmana reparteix àpats i roba a uns 60 ciutadans que viuen a la intempèrie. Amb l’ajut de Patata, els ofereixen entrepans, sucs i altres menjars. “Necessitem molts aliments perquè cada dia veiem més gent al carrer… fem tot el que podem!“, relata Julia Fossi, fundadora de l’ONG.

Noé Moulin treu les patates del forn, a l’obrador del carrer de la Muntanya

A banda d’assegurar un plat als qui no tenen sostre, el projecte Patata intenta reduir l’impacte ambiental d’aquest tipus de negocis ─utilitzen material reciclat per minimitzar l’ús del plàstic─ i aposten per treballar amb productes de proximitat. “No paga la pena treballar amb una patata o un meló cultivats a 5.000 o 10.000 km si tenim productes molt bons aquí”, sentencia Moulin.

La patata és l’ingredient que més utilitzen per cuinar els 20 plats que conformen la carta. Les comandes es poden realitzar, de dimecres a diumenge, a través del web o de Glovo i arriben al Clot, al Besòs o a Vilapicina i la Torre Llobeta, entre altres barris del voltant. Ara per ara, qui duu el menjar són “riders” de dues plataformes diferents, però esperen contractar els seus propis repartidors més endavant.