La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana acompanyat de l’actor Enric Majó viatgen a l’antiga Cúpula Venus, un espai lligat a la Barcelona underground de finals dels anys 70 que Majó va conèixer de primera mà com a espectador i també com a professional del vestuari i l’escenografia dels espectacles de Núria Feliu: “Enyoro que no hi hagi espais com aquell”.

La Cúpula Venus era l’espai que coronava l’edifici del Teatre Principal, a la Rambla, 27. El local dedicat al teatre més experimental va néixer el 1978, però abans, als anys 40, s’hi va instal·lar el Club de Billar Monforte.

Bigas Luna va descobrir la cúpula buscant localitzacions

El director de cinema Bigas Luna el va descobrir l’any 1976 quan buscava localitzacions per al seu primer llargmetratge, ‘Tatuaje’, i en aquell espai no només va filmar part de la pel·lícula, sinó que també en va fer la presentació i allà hi va assistir el pintor i performer José Pérez Ocaña, que va portar la companyia teatral Roba Estesa, i més tard va ser l’espurna per crear la Cúpula Venus.

La Cúpula volia recuperar un cabaret no convencional

La sala va néixer amb la idea de recuperar un cabaret no convencional i es va convertir en bressol d’una generació d’artistes. Companyies internacionals van trepitjar l’escenari de la Cúpula i també artistes com Tortell Poltrona, Pep Bou, Oriol Tramvia, Loles León, Ángel Pavlovsky, Joan Gimeno i Xus Estruch. Però, una de les artistes mítiques de la sala va ser Christa Leem i el seu striptease símbol dels aires de llibertat dels anys 70.

També, Pepe Rubianes amb ‘Pay-Pay’, al 1983, i, el mateix any, Núria Feliu va ocupar l’escenari amb ‘Swing Núria Swing’. A l’espectacle, Enric Majó es va encarregar del vestuari, l’escenografia i la llum.

Núria Feliu va portar el cuplet i el cabaret a la Cúpula

Un any abans, el 1982, la Feliu va estrenar a la Cúpula ‘Núria Follies’, un espectacle amb 28 cançons dividides en tres blocs: els cuplets catalans de tota la vida com ara ‘La Paula té unes mitges’ o ‘Les caramelles’, cançons de la Mistinguett de l’estil de ‘La xava’ o ‘Els Barbuts’, i els grans temes musicals de Broadway com ‘Cabaret’ i ‘Cocktail per a dos’. Aquí, també Majó es va encarregar del vestuari, l’escenografia i la llum. Explica Majó que Núria Feliu “es va atrevir a anar a la Cúpula Venus quan tothom la col·locava en un altre lloc. La Feliu s’arriscava”.

Enric Majó va fer el vestuari i l’escenografia de la Feliu

Un Enric Majó amb més de 50 anys sobre els escenaris que recorda la col·laboració amb Núria Feliu a la Cúpula mentre ell ja destacava als teatres. A finals dels 70 i primers 80 era un dels actors catalans més importants amb obres com ‘Hamlet’, ‘Terra Baixa’ o ‘Yerma‘.

La Cúpula Venus va transformar el concepte de varietats i de cabaret i va tancar el 23 de gener del 1986. Ara, l’edifici del Teatre Principal està en procés de rehabilitació.

Estat actual de la Cúpula Venus, l’espai mític del Teatre Principal