Editorials i llibreries petites i entitats socials han denunciat que l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Llibreters han acordat un Sant Jordi de “copagament”, fet que desvirtua el caire popular de la diada i la converteix en un “recinte firal”. Els representants dels sectors afectats han fet la denúncia en un roda de premsa aquest dimarts i han fet públic el manifest per visibilitzar la situació, que ja té un centenar d’adhesions.

Asseguren que la gestió de la diada mostra la “privatització” amb les formes de divisió que s’han plantejat per ocupar l’espai públic. “Espais gratuïts i de pagament, espais per als agremiats i no agremiats”, detalla Miguel Martín de Virus Editorial.

Fa unes setmanes es va conèixer que les parades dels venedors de les zones perimetrades hauran d’abonar una quota de servei per costejar les despeses de la diada. Ho va comunicar la Cambra del Llibre als agremiats i s’especificava un import de 80 euros (més IVA) per a una parada de sis metres si són agremiats i, en el cas de no ser-ho, que la taxa a pagar serà de 100 euros.

Comunicació de pagament “sense cap debat”

Després d’aquest anunci, petites llibreries i editorials van aixecar la veu contra la taxa. Júlia Martínez, de l’editorial Descontrol, ha afirmat que la mesura s’ha comunicat amb temps just i sense cap debat i acusa tant el govern municipal anterior com l’actual d’aquesta “privatització”.

Al manifest, els signants demanen revertir aquest procés, anul·lar el copagament i tornar a “un Sant Jordi popular” amb una gestió pública.

En una roda de premsa aquest dimarts han explicat també que preparen accions per denunciar la gestió de Sant Jordi i estudien accions legals.

Foto: Eli Don (ACN)

“Un model de divisió que genera exclusió”

Durant la roda de premsa, Miguel Martín de Virus Editorial, ha acusat l’Ajuntament i els gremis del sector del llibre de segrestar la festa i atorgar privilegis a determinats carrers i als professionals agremiats, en detriment de la resta. “Un model de divisió que genera formes d’exclusió”, ha dit.

“En alguns casos hem decidit participar, encara que sigui de pagament, perquè no volem que ens expulsin. Hem triat seguint ocupant aquests espais dins el model que proposen, però volem deixar clar que no és el nostre model, i que no volem que es mantingui”, ha afegit.

D’altres establiments, com és el cas de la Llibreria Acció Perifèrica, a Nou Barris, no pensen pagar i asseguren que posaran la parada de proximitat al barri. “El gremi no ens representa, ni en la forma de fer ni els valors que tenen”, ha lamentat José Antonio Martínez. “La nostra idea de Sant Jordi és una festa de barri, és una festa popular”, ha afegit.