El Teatre Principal, a la Rambla, es remodelarà per reobrir amb nous usos culturals l’any 2024. Aquest edifici històric, propietat del Grup Balañá i en desús des del 2016, se sotmetrà a una rehabilitació integral per acollir una oferta cultural diversa: teatre i exposicions d’art immersiu d’autors locals i internacionals. Amb la recuperació del Teatre Principal, Barcelona busca reactivar la part baixa de La Rambla.

L’acord entre Ajuntament i els promotors preveu remodelar integralment l’edifici, tasca que anirà a càrrec d’aquests empresaris per una inversió d’uns 25 M € (als quals cal afegir-ne uns 15 més per a les obres d’art). Ara per ara, es coneix que hi haurà sis sales repartides pels més d’11.000 metres quadrats de sostre que té l’antic teatre. El seu estat interior actual és una mostra del desús que arrossega el teatre des de fa anys.

teatre principal
Estat interior de la sala de butaques del Teatre Principal, que acollirà obres de teatre immersiu

Capacitat per a 2.500 persones

El Teatre Principal amaga molt més que una sala de butaques. El projecte preveu recuperar tots els espais interiors, sis en total: el Teatre Principal (l’antiga sala de butaques), el Teatre Latino (que havia acollit una discoteca), la Cúpula Venus, l’Espai Rambles, el frontó Jai-Alai i l’Espai Lancaster – Petit Frontó. En total, tindrà capacitat per a 2.520 persones. També hi haurà un espai de restauració i una botiga.

Les sales estaran connectades per un passatge interior que unirà la Rambla amb el carrer de Lancaster, al Raval. Aquesta connexió es farà per la planta baixa i farà que la façana principal sigui permeable per als vianants.

teatre principal
Estat actual de la Cúpula Venus, un dels espais més emblemàtics del Teatre Principal

Una nova oferta teatral

El Teatre Principal serà la primera instal·lació d’aquest tipus a Europa, de manera que entrarà en els circuits artístics internacionals. Els promotors s’imaginen que els visitants puguin fer, de dia, una ruta pels diferents espais per on s’exposaran obres d’art immersiu i contemporani de gran format que, per les seves dimensions, no formen part de col·leccions particulars.

Pel que fa a l’oferta teatral, s’aprofitarà el disseny de l’antiga sala de butaques per fer-hi obres de teatre immersiu. Es tracta d’un format que desenvolupa l’acció de forma dinàmica amb el públic al centre i no en un espai estàtic. Un tipus de creacions que es poden veure a Londres i Nova York. També hi haurà l’opció de fer-hi concerts o llogar espais per a activitats privades.

teatre principal
El frontó Jai-Alai es rehabilitarà però no tindrà usos esportius sinó activitats culturals

Compensació de 500.000 € a l’Ajuntament

La Comissió de Govern aprovarà de forma inicial aquest dimecres el pla urbanístic i un conveni entre l’Ajuntament i els promotors per tirar endavant el projecte. Una part del Teatre Principal, el frontó Jai-Alai, està qualificat d’ús esportiu i es canviarà pel d’equipament per poder desenvolupar la proposta cultural en tot l’edifici. Fruit d’aquest canvi d’usos (en què hi entren unes pistes esportives de la Barceloneta), l’Ajuntament rebrà 547.000 € dels promotors.

El consistori s’ha compromès a donar tràmit al pla urbanístic amb celeritat per poder lliurar la llicència d’obres als promotors. La previsió que tenen és poder començar les obres el juny del 2022 i estar-hi treballant durant un any i mig. Per això, calculen obrir a principis del 2024.

Un nou Teatre Principal per a una nova Rambla

La recuperació de l’antic Teatre Principal busca, entre altres coses, dinamitzar la part baixa de La Rambla. Així, la remodelació integral de l’edifici se sumarà a la transformació d’aquesta via emblemàtica de Barcelona, on es començarà a fer obres a partir del 2022 a la part de Colom. L’últim intent per reflotar el Principal va ser el 2013. Després de set anys tancat, es va remodelar com a teatre i sala de ball, però no va durar més de tres anys.