concert festival mas i mas
Foto:

(ACN) Després de 20 edicions i 2.500 activitats, el Mas i Mas Festival es transforma aquest any en un cicle de sis mesos i 24 actuacions d’artistes de jazz, blues, soul i hip-hop. L’esdeveniment, que s’agruparà sota el títol Mas i Mas 2024, començarà el 4 de maig amb un concert del quartet inèdit de jazz fusió encapçalat pel saxofonista Bill Evans i s’allargarà fins al 25 d’octubre amb un concert del cantant britànic d’origen ghanès Myles Sanko.

Les actuacions tindran lloc al Jamboree, al Paral·lel 62, a l’Apolo i a La Paloma i inclouran noms com José James, Cécile McLorin Salvant, Cyrille Aimée, Kurt Rosenwinkel, Ethan Iverson, Chris Cheek, Gorka Benitez, Jordi Rossy i James Carter.

El festival també programa grans figures de la història recent del jazz, en alguns casos vinculades a la mateixa història del Jamboree, testimoni de l’evolució d’una generació d’artistes que van recalar al soterrani de la plaça Reial quan començaven. És el cas de Kurt Rosenwinkel —ara convertit en un dels guitarristes més influents del jazz actual—, que va tocar al Jamboree a començaments dels 90, juntament amb els germans Rossy i quan només era una jove promesa.

Al juliol, destacarà la presència de tres veus de referència en l’escena actual del jazz vocal i altres estils vinculats. José James és un dels cantants més rellevants de la generació hip-hop. Al Mas i Mas presentarà un nou treball, ‘1978’ (2024), en el qual, a banda d’adherir-se als postulats del moviment antiracista, s’acosta a les seves arrels llatines i homenatja la música dels anys 70.

El festival també comptarà amb nous talents

Com també era costum al festival, la temporada reserva un gruix considerable de la programació a joves promeses, com ara el pianista nord-americà Emmet Cohen. A Jamboree 3 actuarà amb el seu trio i farà, a més, una de les Emmet Cohen’s Place (les sessions d’èxit amb convidats que retransmet per les xarxes) amb tres músics de l’escena local: els saxofonistes Irene Reig i Santi de la Rubia i el trompetista Oriol Vallès.

La contrabaixista Edea Owen, una altra de les noves grans veus del jazz, debutarà al Jamboree, com també la saxofonista Sarah Hanahan, en aquest cas compartint protagonisme amb el bateria Joe Farnsworth.

Blues, soul, funk, hip-hop, gòspel i electrònica

Més enllà de l’àmbit estrictament jazzístic, passaran per la temporada noms tan destacats com els de Solomon Hicks; Martha High, cantant de soul i funk amb una trajectòria al costat de James Brown, i els neerlandesos Michelle Davis & The True-Tones, amb la seva fusió de gòspel, soul, blues i ritmes africans.

Finalment, hi haurà també música brasilera, amb el tàndem Agnès Nunes & Mari Foes, i, ja fora de les dates del mateix cicle, el mes de novembre, l’actuació del baixista virtuós Vincen García.