“Molts agents del cos de Mossos d’Esquadra estan decidint anar-se’n o fugir a altres cossos policials, sobretot a policies locals”. Ho ha dit la portaveu del sindicat SAP-FEPOL, Imma Viudes, en una entrevista al programa ‘bàsics‘, aquest dimarts, en què ha concretat que “calculem que uns 200 agents s’han presentat per entrar a la Guàrdia Urbana“, després que per a aquest 2019 l’Ajuntament ha obert places per a la policia local. Viudes ha explicat que, darrere d’aquesta decisió, hi ha l’opinió d’alguns agents, que “creuen que allà -a la Guàrdia Urbana- tindran un futur més estable”.

Segons la portaveu sindical, aquesta és una situació que evidencia “la falta d’efectius“. Imma Viudes ha relatat que, des del 2009, hi ha “un dèficit de 2.000 agents” a tot Catalunya, un fet que provoca que “no podem garantir la seguretat pública de la manera que hauríem de fer-ho els Mossos d’Esquadra”. A aquest dèficit, segueix Viudes, cal afegir-hi “la sobrecàrrega de feina que tenen els agents”, una combinació “que fa que alguns acabin emmalaltint”.

Un dels darrers casos que ho exemplifica és l’anomenada operació Toga, que garanteix una parella de Mossos per vigilar totes les seus judicials de Catalunya, durant les 24 hores del dia. Mentrestant, diu Viudes, “queden desateses altres funcions pròpies de la policia” que, de vegades, s’han de dur a terme “amb l’esforç afegit d’altres agents”. En aquest sentit, els sindicats policials han convocat una concentració de protesta dimarts vinent a la comissaria de l’Eixample.

Els Mossos a debat, altre cop

La portaveu de SAP-FEPOL ha denunciat que els Mossos d’Esquadra hagin entrat “en el debat”. De fet, Imma Viudes ha dit que “un cop més, els polítics ens situen en el debat amb finalitats electoralistes“, després dels intercanvis d’acusacions aquest dimarts entre l’alcaldessa, Ada Colau, i el director general de la Policia, Andreu Martínez, sobre un suposat “ús electoralista dels Mossos”.

Un altre dels temes que ha situat la policia al centre de moltes mirades ha estat la gestió per l’arribada de menors migrants no acompanyats que, des de l’estiu passat, sovint dormen a les comissaries per falta d’instal·lacions públiques on acollir-los. Així, Viudes ha insistit que “cal fer una acció integral i transversal” per solucionar-ho, ja que enguany, hi ha previst que n’arribin uns 5.000.