L’Hospital del Mar ha commemorat aquest dimarts el primer trasplantament renal realitzat en aquesta institució, fa 40 anys, i ha organitzat una jornada per avaluar el futur del trasplantament de donant viu i conèixer les experiències de diversos donants i receptors. Amb el lema “Has pensat a donar un ronyó a algú a qui vols?”, la jornada ha estat protagonitzada aquest dimarts pels serveis de Nefrologia i d’Urologia de l’hospital i ha servit no només per celebrar l’èxit d’aquest tipus de trasplantaments, sinó també per veure’n l’evolució al llarg dels anys.

Dues parelles que han passat per aquest procés han explicat a betevé la seva experiència. Una és la parella formada per Juan Manuel López, de 52 anys, que fa tres setmanes va rebre un ronyó d’Ana María Sánchez, de 50 anys. La donant assegura que “no m’ho vaig pensar” quan va saber que podia donar-li el ronyó al seu marit. Tots dos asseguren que van encarar el quiròfan “com si no fos una operació, sinó com unes vacances o alguna cosa molt bonica”. El Juan Manuel fins i tot ha deixat de fumar perquè “pel fet que ella m’hagi donat el ronyó, li dono molt més valor. El cuidaré com si fos or”.

L’altra parella és la de la Gisela, de 35 anys, i la seva mare, la Rosa, de 67 anys, que li va donar el ronyó a la filla ara fa tres anys. La Rosa ho va veure clar: “Si és la meva filla! Com no fer-ho!”. Però la Gisela, no tant: “Més que la por de l’operació era la por de què passarà després. Si rebutjaré o no rebutjaré”, explica, i confessa a la seva mare: “M’has donat la vida dues vegades. Això ho tinc molt clar”.

Des que va fer el primer trasplantament renal, el 7 de maig del 1979, l’Hospital del Mar ha realitzat un total de 1.432 trasplantaments. Només l’any 2018 se’n van dur a terme 92, amb 12 ronyons procedents de donant viu, en un any de rècord a tot Catalunya. En aquests moments, hi ha 163 persones en llista d’espera per rebre un ronyó a l’Hospital del Mar, i davant aquesta xifra, la possibilitat del trasplantament de donant viu cobra una especial importància. Les dades també diuen que set de cada 10 receptors són homes, mentre que entre els donants gairebé el 70 % són dones.