Aminat metro

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no ha detectat durant l’últim mes cap cas nou de treballadors amb manifestacions pleurals derivades de l’exposició a l’amiant. Segons les dades comptabilitzades per l’empresa fins a l’1 de maig, dels 1.064 treballadors convocats a visita mèdica ja n’hi ha 889 que l’han passada. Les proves consisteixen en un diagnòstic per la imatge —amb un TAC d’alta resolució— i una valoració per part d’especialistes externs.

La xifra de casos de persones afectades per l’exposició a l’amiant es manté en 25 persones: 22 pateixen engruiximents pleurals, a dues més els han detectat plaques pleurals no calcificades i un altre treballador ha estat diagnosticat per una placa pleural calcificada. L’empresa puntualitza que cap d’aquestes afeccions no es pot considerar una patologia greu i no ha requerit tractament mèdic, tot i que se n’haurà de controlar l’evolució periòdicament dins d’un programa de vigilància.

Els sindicats del metro, en canvi, asseguren que “bastants més” treballadors dels que diu l’empresa pateixen afectacions pulmonars. Afirmen que estan pendents de completar el diagnòstic, en alguns casos, amb un segon TAC “d’aquí a sis mesos o un any”. Per això denuncien que TMB no els està donant “tota la informació” sobre els casos pendents.

Paral·lelament, un treballador més continua en situació d’incapacitat temporal en període d’observació per possible malaltia professional, en espera de més proves i estudis que permetin fer-ne el diagnòstic definitiu. Dues persones més que estaven en aquest mateix estatus n’han sortit i han rebut l’alta. La no variació de la xifra d’afectats s’explica, segons TMB, perquè els exàmens de salut que s’han fet han prioritzat les persones segons el risc d’exposició i el tipus de troballes radiològiques obtingudes.

En paral·lel, TMB va començar la setmana passada les visites mèdiques a 329 persones que havien treballat al metro els darrers 15 anys en àmbits on podrien haver estat exposades a materials amb contingut d’amiant, i que actualment no formen part de la plantilla. L’empresa els ha citat a una visita per valorar la probabilitat que hagin estat exposats i si presenten alguna afectació relacionada. Si fos així, l’empresa els farà el primer reconeixement mèdic i després se n’ocuparà el sistema de salut pública.