Després del cop de perdre el cap de cartell 24h abans del seu concert i a l’espera de trobar una nova data per a les actuacions de Van Morrison, el Fes Pedralbes 2020 repren la seva activitat en un cap de setmana en què actuaran Diana Navarro, Marlango i Mónica Green a l’escenari Auditori i Maria La Blanco, Siete de Copas i Mainpak al Village. Una programació de petit/mitjà format pensada com a alternativa al al Festival de Pedralbes 2020, que s’ha hagut de posposar fins al 2021 i que se celebra als Jardins de Pedralbes en compliment de tots els protocols de seguretat marcats per la Generalitat. Un recinte que hem visitat amb la mascareta posada, gel hidrològic a les mans i mantenint les distàncies amb la resta d’espectadors. Mesures que permeten que fins al 13 de setembre es puguin celebrar prop de 80 concerts.

Artistes com Los Secretos, Paco Ibáñez, Hombres G, Ara Malikian o Els Pets actuaran per a un públic inusualment reduït, ja que l’aforament de l’Auditori s’ha limitat: de les fins a 3.500 places que havia arribat a tenir, ara només n’hi ha 710. Això ha implicat eliminar la graderia i substituir-la per una platea a ran de terra amb les localitats separades a un metre i mig. Un canvi que suma intimitat als concerts però que no resta entusiasme al públic, que durant les primeres nits de concerts ha aplaudit amb força aquest oasi de resistència de la música en directe, un dels sectors culturals que més està patint la crisi sanitària i que, ara per ara, s’aferra als pocs espais habilitats a l’aire lliure.

 

Música i gastronomia al Village

En un moment en què els metres quadrats a cel obert van més buscats que mai, el Village ha pres un protagonisme especial dins del festival. El perímetre s’ha ampliat a la superfície de tot el parc per tal de poder acollir fins a 1.300 assistents amb les distàncies de seguretat adequades. Això es garanteix amb la instal·lació de taules i cadires suficients per a tot el públic. Com en anys anteriors, la programació prioritza propostes locals i emergents —en total una quarantena— entre les quals hi ha Suu, Mainpak, Le Nais i The Bird Yellow. L’altra novetat d’enguany és que l’espai, maridat amb una variada oferta gastronòmica, ofereix una entrada separada de la de l’Auditori per 5 euros, per tal de fer extensiva la proposta a un públic més ampli.

 

El retorn de Sheiman i Terraza

El Village va ser precisament l’escenari del retrobament de la veu potent i generosa de Susana Sheiman amb el virtuosisme al piano d’Ignasi Terraza. El de Pedralbes va ser el seu primer concert junts després del confinament i el van afrontar en un format diferent als habituals de Big Band o quartet en què s’havien trobat més habitualment fins ara. Sheiman i Terraza van repassar estàndards i originals del jazz en una formació de duet que els va permetre una conversa més íntima per revisitar temes del seu disc en comú, ‘Swing appeal’. Amb ells vam parlar de què els ofereix la música en viu en aquesta situació d’excepcionalitat sanitària.