manualitats nadal nens casa

Estàs pensant a fer manualitats de Nadal aprofitant que les festes són a tocar? Ja està activat el compte enrere per al Nadal 2023. Molts volen aprofitar aquestes setmanes per explorar la seva creativitat, amb propostes ben originals de manualitats per fer a casa per a nens i adults. Hi ha experts que afirmen que fer treballs manuals ens ajuda a mantenir la ment desperta, ens fa tenir una actitud més positiva i fomenta les nostres capacitats lluny de les pantalles.

Així doncs, aquí teniu algunes idees per fer manualitats per Nadal, perquè la inspiració no decaigui per Nadal. Podeu utilitzar les coses que trobeu per casa perquè l’important és experimentar i deixar volar la imaginació. Traieu l’artista que porteu dins!

Manualitats Nadal: postals “pop-up”

El “pop-up” es podria definir com una enginyeria del paper. Aquesta tècnica, que veiem sovint en contes i llibres infantils, consisteix a crear formes emergents doblegant el paper. També la podem aplicar per fer postals de Nadal ben originals.

Combinada amb altres tècniques com el collage, el “pop-up” obre tot un ventall de possibilitats de relleus i textures.

Collage de Cap d’Any

Ara que ja tenim la cola a punt, podem aprofundir en la tècnica del collage, que consisteix a retallar materials com paper, teles i fotos i enganxar-los en una superfície. Es poden aprofitar diaris, revistes velles, paper de regal, cartrons i també altres materials per fer textures. Hi ha qui fins i tot utilitza aquesta tècnica per fer el que s’anomenen taulers de visualització, que poden ser una bona manera de posar en ordre visualment els típics propòsits d’any nou que tant costen de complir. Li podem donar forma de mural o fins i tot de llibreta o diari personal.

Un mestre del collage va ser Henri Matisse, que en la seva última etapa artística es va dedicar a allò que ell anomenava pintar amb tisores. Així que aquí teniu algunes idees per crear obres de collage a l’estil del pintor francès amb els més petits.

Àlbums de fotos

La distància social ens ha obligat a viure els últims mesos lluny de familiars i amics. Una bona manera de fer passar l’enyorança és ordenar fotografies i crear àlbums casolans que, a més a més, poden ser un bon regal de Nadal. Si utilitzem la tècnica de l’“scrapbooking”, encara els podrem fer amb decoracions més personalitzades.

Idees per parar la taula de Nadal

Dins de la filosofia DIY (fes-t’ho tu mateix), podem trobar també idees per decorar la taula de cara als àpats de Nadal, que poden servir, per exemple, per presentar els tovallons.

Rotlles de paper de vàter

Si sou dels que vau omplir la casa de paper de vàter, no en llenceu els rotlles de cartró! Es poden fer infinitat de coses, entre les quals, un tió en miniatura!

“Zentangles”

Semblants als mandales, els “zentangles” són dibuixos que serveixen per calmar la ment (“zen”) a través de la repetició de patrons (“tangles”) amb formes geomètriques i curvilínies per crear imatges boniques. “Tangle” també vol dir garbuix, així que seria com una tècnica per ordenar els garbuixos i calmar la ment. L’avantatge d’aquesta tècnica és que no necessites compàs. Potser ja n’havies dibuixat algun però no sabies que es diuen així!

Pintar amb bastonets

Tothom hauria de començar a prendre consciència i deixar de comprar bastonets per a les orelles d’un sol ús, ja que generen moltíssims residus plàstics. Cada any se’n recullen 320.000 kg a les platges europees, una xifra esgarrifosa que parla per si sola i que ha fet que se’ls denomini els “assassins del mar”. Hi ha alternatives per netejar-se les orelles i també hi ha bastonets biodegradables o que duren anys. Però si encara en teniu a casa, aquí van algunes idees creatives per fer-los servir. Sobretot, mai els llenceu al vàter!

Pintar amb esponges

Les esponges també són un estri ben divertit per pintar, ja que fan unes textures molt interessants.

Tècniques amb tinta xinesa

Aquí teniu dues propostes espectaculars per fer quadres. Això sí, en aquest cas és condició indispensable tenir tinta xinesa. Podeu triar entre la tècnica de l’esgrafiat i el fals linogravat.

Pintar pedres i fulles

Potser guardeu alguna pedra que vau agafar de la platja o del riu. Si és així, podeu decorar-les amb diverses il·lustracions o amb mandales i queden precioses. També podeu agafar una fulla natural i pintar-la.

Espelmes infinites o reciclades

Les espelmes són un element clau en la decoració de Nadal. Si voleu donar un ambient íntim o càlid i us heu quedat sense espelmes podeu fabricar-ne una! Podeu fer una espelma infinita amb aigua i amb oli de gira-sol (es diu “infinita” perquè sempre hi pots afegir més oli) o amb restes d’altres espelmes que tingueu a casa. Com a recipient, podeu fer servir gots o, per exemple, llaunes de conserva. No us perdeu com fer-ho!

Amb màquina de cosir

Si el que voleu és fer un arbre de Nadal ben diferent, aquí teniu un tutorial per crear-ne un de tela a partir de la tècnica del “patchwork”.

Amigurumi

Al CC Vil·la Urània també inclouen tutorials d’amigurumi, una tècnica japonesa que consisteix a teixir ninots amb ganxet. Ells han creat l’Amioceanogurumi, amb tot d’animals marins, però es pot fer qualsevol tipus d’animal, personatge o objecte.

Amb mitjons

El que segur que teniu són mitjons. Aquí teniu algunes idees de com utilitzar-los per fer una funda de mòbil, un nino, uns guants…