Tot i que la pandèmia va obligar a posposar aquest estiu l’edició 2020 del Sónar (el cartell s’ha ajornat fins al 2021), el festival ha volgut deixar la seva petjada cultural en una època tan significativa com l’actual i ha preparat una edició especial de Sónar+D, que tindrà lloc el 18 i 19 de setembre. El congrés internacional de música, creativitat i tecnologia aposta enguany per un format híbrid en què conviurà el món físic i el digital. Una posada en escena que, segons la comissària Antònia Folguera, “fugirà de l’estètica de pantalla de les reunions que estem acostumats a fer en aquesta època de teletreball” i buscarà crear un espai nou de trobada per a 140 artistes i ponents, alguns dels quals estaran físicament a Barcelona, mentre que d’altres es connectaran des d’altres ciutats del món. En total hi haurà més de 70 activitats, entre concerts, debats, DJ sets, “workshops”, exposicions i nous formats audiovisuals.

 

El CCCB, un retorn als orígens

El principal escenari barceloní serà el CCCB, on hi haurà una programació presencial i amb públic i aforament limitat que tractarà temes com la realitat virtual, la intel·ligència artificial, el medi ambient i el futur de les ciutats a través de diverses ponències i debats. Experts com Michel André, director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (UPC) convidarà a escoltar ‘La part de la naturalesa que no veiem’ als indrets més amagats del planeta, mentre que Mel Slater, investigador en psicologia clínica (UB) proposarà ‘Visitar el passat en realitat virtual’. El britànic Max Cooper no només aportarà la seva vessant musical, també la científica, amb la conferència ‘Yearning for the infinite’, sobre la incansable carrera humana pel coneixement. Les ponències s’aniran alternant amb actuacions de música en viu i altres continguts audiovisuals que es podran seguir al web del Sónar+D a través de dos canals de “streaming”. Una part del cartell també es retransmetrà en directe per betevé.

Shows i DJ sets al Sónar+D 2020

El cartell del festival inclou la primera actuació d’Arca després del confinament. La productora i artista, que acaba de publicar el seu àlbum ‘KiCk’, ha preparat un DJ set especial per al CCCB, on també hi haurà els directes com el de Maria Arnal & Marcel Bagès i Huma & Eyesberg 3D Light Show. Altres artistes, en canvi, actuaran des d’altres indrets del món. L’equatorià Nicola Cruz oferirà un concert exclusiu des de Quito, Sega Bodega actuarà des de Londres i la compositora de Detroit, Laurel Halo, des de Berlín. El dissenyador, artista i productor Daito Manabe farà una conferència performàtica audiovisual des de Tòquio, mentre que Ryoji Ikeda revelarà la seva pròxima instal·lació. Des de Madrid sonarà el neoperreo de Ms. Nina, el nou treball de Niño de Elche i el projecte audiovisual inèdit de Chenta Tsai —nom real de Putochinomaricón— que s’inspira en les històries sobrenaturals del poeta de la dinastia Qing Iuan Mei.

El segon canal de “streaming” del festival se centrarà en la programació en directe des de la Torre d’Alta Mar amb 14 sessions de DJ que punxaran amb vistes panoràmiques a la ciutat 360º. Serà una representació de l’escena electrònica local coordinada per la plataforma dublab BCN i on participaran People You May Know, BB Cream, Rumbler i MBODJ, entre d’altres. Una programació que es nodreix també de les peces audiovisuals gravades expressament per al festival des d’escenaris tan diversos com el Centre d’Arts Digitals IDEAL (que presenten les col·laboracions d’Alba G. Corral amb Carles Viarnés i de John Talabot i Desilence), els estudis de betevé (on han tingut lloc les performances exclusives de Morad, Shoeg i Nara is Neus) i l’Hospitalet (on els artistes Lolo & Sosaku presenten la instal·lació sonora ‘Concert per a quatre pianos’).

ProtoPixel i la democratització de la llum

Entre els molts estudis i projectes barcelonins que ofereixen tallers a Sónar+D 2020, n’hi ha un que brilla amb llum pròpia. Es tracta de la plataforma ProtoPixel, que ha creat un “software” que permet dissenyar i controlar entorns lumínics i crear tot tipus d’experiències amb la llum. Una eina que ha obert moltes possibilitats creatives a artistes, dissenyadors, arquitectes i que cada cop tindrà més presència en la vida quotidiana i que és capaç d’interaccionar amb so o “big data”. Divendres connectaran la ciutat amb Berlín a través de la llum amb el “workshop” ‘Lighting takeover’.