Inicialment, la dramaturga Carme Portaceli havia d’estrenar al Grec 2020 una adaptació de “La casa de los espíritus” d’Isabel Allende, però la pandèmia va obligar a fer un gir de guió. El director del certamen, Francesc Casadesús, li va encarregar llavors un muntatge que ajudés a pal·liar els efectes de la pandèmia entre els professionals del sector. Molts han vist com es cancel·laven les seves actuacions i Portaceli ha comptat amb alguns d’ells per al seu espectacle. El resultat és l’obra ‘No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet, no és gens habitual que algú ens necessiti)‘. El nom del muntatge fa referència al paper guaridor de la cultura en temps convulsos.

L’obra fa un recorreguts pels textos clàssics fins als actuals per explicar i celebrar que estem junts, som vius i ens podem trobar al Grec. L’obra recupera textos escrits en temps de pandèmia i recull les paraules escrites per molts autors i autores que s’han preguntat i han sentit el mateix que nosaltres ara: des de Shakespeare fins a un Daniel Defoe que retrata el pas de la pesta per Londres el 1722; des d’Ibsen fins a un Camús que es pregunta com se salvarà la humanitat de l’absurd existencial, passant per Caryl Churchill; des de Charlotte Brontë fins al dramaturg alemany Roland Schimmelpfennig, que ens parla en un article escrit en confinament sobre un home que tus i alguna cosa més, passant per la polonesa Magda Fertacz, o des d’Isabel Allende fins a Oscar Wilde.

Aquestes escriptores i escriptors i molts altres protagonitzen amb les seves reflexions un vespre fet de paraules, però també de música, la que va compondre Vivaldi o la que, avui, canten tres grans veus de la Catalunya amb arrels africanes com The Sey Sisters o també gaudirem de la dansa de Sol Picó. I també hi seran les imatges, que, en forma de vídeo, ompliran l’escenari, un espai que els artistes, amb mascaretes o respectant la distància preceptiva, ocuparan en tot moment. Hi diran textos, hi cantaran cançons o hi projectaran imatges per recordar-nos com és de necessària la cultura i com de balsàmic pot ser l’efecte que produeix sobre nosaltres en moments difícils.

Fitxa artística

Direcció: Carme Portaceli
Dramatúrgia: Albert Boronat, Judith Pujol i Carme Portaceli
Intèrprets: Carme Conesa, Carlota Olcina, Inma Cuevas, Gabriela Flores, Pilar Matas, Rosa Renom, Carlota Ferrer, Jordi Collet, Ferran Carvajal, Nao Albet, Borja Luna, David Fernández Fabu, Mohamed el Bouhali i Eduard Farelo, entre d’altres.
Dansa: Sol Picó
Música: The Sey Sisters (Edna, Kathy, Yolanda)