El 1880, un pis al número 7 del carrer de Mirallers, al barri de la Ribera, acollia sessions d’exorcisme. Tenien un espectador de luxe, el poeta Jacint Verdaguer. Va prendre apunts de tot el que hi passava, però no van veure la llum fins al 2014. Enric Casasses els va recuperar i ara són la base de l’espectacle ‘Dimonis’ de la companyia Cabosanroque.

La peça recrea la planta del pis on tenien lloc els exorcismes, però en lloc de mobles hi ha diverses instal·lacions. El públic hi entra en grups reduïts de 12 persones i es deixa posseir per llum, imatge i so. A més, els espectadors transiten pel mateix espai que artistes, com el cantaor Niño de Elche o la bailaora Rocío Molina, a través de pantalles.

'dimonis' cabosanroque, festival Grec

El coronavirus reinterpreta ‘Dimonis’

Després de setmanes de dubtes, el Grec va anunciar que tirava endavant, tot i que amb precaucions. La companyia Cabosanroque va començar a gestar el projecte fa dos anys i el va estrenar al novembre, molt abans de la pandèmia. Ara tornen a escena, a El Born Centre de Cultura i Memòria, sense gaires canvis. Això sí, amb una nova mirada.

Laia Torrents, una de les directores de la companyia, explica que l’obra parla de virus i paràsits, per tant, la covid-19 ha fet que els textos de Verdaguer siguin més actuals que mai, perquè, assegura: “Abans tenien un sentit metafòric i ara tenen un sentit literal.”