La 42a edició dels Premis Baldiri Reixac han donat a conèixer els guanyadors, triats d’entre un total de 325 propostes d’alumnes, escoles i actors culturals. La gala d’entrega dels guardons se celebrarà en línia el proper 7 de juny en un acte que comptarà amb la presentació de Roger de Gràcia i la col·laboració del Teatre Lliure.
Un premi a l’escola catalana
Els Premis Baldiri Reixac reconeixen ” l’impuls de la cultura i les arts per construir una escola catalana oberta, inclusiva i innovadora”, com diuen des de la Fundació Carulla. Repartits en quatre categories: Alumnes, Escola, Experiències i una de nova, Connexions. És en aquest apartat que fomenta el treball col·laboratiu, en què més s’ha notat el foment de l’art i la cultura, a l’establir sinergies entre els agents educatius i els equipaments culturals. Aquest any, a més, el Premi Baldiri Reixac s’ha ampliat a altres territoris de parla catalana, i en concret ha premiat instituts del País Valencià o les illes Balears.
Llistat de premiats
- Guanyadors categoria Alumnes: ‘Targeta vermella’, de l’Institut Narcís Oller; ‘Filip Custic. Anàlisi de la seva obra i aplicació del seu estil’, de l’Institut La Garrotxa; ‘STEM en Femení. Noies i tecnologia, per què no?’, de l’Institut Ernest Lluch; ‘L’origami: una barreja de matemàtiques i creativitat’, de l’Institut Ramon Turro i Darder i ‘Els contes com a eina pedagògica contra l’assetjament escolar’, de l’Institut Ramon Berenguer IV.
- Guanyadors categoria Escola: Escola Guerau de Jorba, Escola Mossèn Jacint Verdaguer, Escola Montessori, Escola Esteve Barrachina, Institut Escola Daniel Mangrané, Institut de Gurb, Centre de Formació d’Adults Lo Pont, Escola Municipal de Música – Centre de les Arts de l’Hospitalet de Llobregat, CEIP i ESO Pintor Joan Miró, CEIP Azorín, Escola el Bosc de la Pabordia, Fundació Escola Mowgli.
- Guanyadors categoria Connexions: ‘Les arts escèniques: una eina d’aprenentatge, educació i transformació’ (Escola de les Aigües + La Perla 29); Projecte Onades (Escola Ferrer i Guàrdia + Roca Umbert Fàbrica de les Arts); ‘Diàlegs estètics entre la comunitat educativa’ (Escola Llevant Badalona + uTOpia barcelona); ‘Una banda al veïnat’ (Escola Veïnat + Escola de Música Moderna de Girona); ‘Obrim el teló!’ (Escola Cavall Bernat + Plàudite Teatre. Espai D’arts Escèniques) i ‘El teatre de la memòria’ (Institut les Vinyes + Txell Torres).
- Guanyadors categoria Experiències: ‘Gènesi’, de l’Escola d’Art d’Olot; ‘Ens hem d’estimar el planeta’, de l’Escola Cooperativa el Puig; ‘El pirata Potacoixa’, de l’Escola Eladi Homs; ‘Què passa quan apaguem els nostres llums?’, del Col·legi Sant Josep Navàs; ‘Nanociència, nanoinventum, nanorobots?’, d’El món del més petit Escola Tecnos; ‘Cooperativa de la vinya de l’emoció’, de l’Escola Sant Jordi; ‘La Minerva canta al mar’, de La Minerva; Art is Tes, de Vedruna Ripoll; ‘Fem la pau amb la cultura’, de l’Escola Sesmon d’Oló; ‘On és el civisme?’, de l’Escola Rellinats; ‘Ambient “negre” a l’escola. Escenes de crims’, de l’Escola Antoni Tous; Projecte Suyana, de l’Escola Mare de Déu de la Muntanya; Pràctica inclusiva: ‘El follet del far’, de l’Escola de Pràctiques; ‘Vivim Catalunya’, de Zer Berguedà Centre; Plafó sensorial ‘Els cels de Rellinars’, de l’Escola Rellinars; Teatre Divers-Divertit a l’escola, del CPEE Tomàs Llàcer; ‘El silenci d’un crit’, de l’Escola Pia Igualada; ‘Un conte de Nadal (Charles Dickens): cinema a l’Escola Pau Casals de Rubí’, de l’Escola Pau Casals Rubí; Projecte Lluèrnia, de l’Institut Escola Salvador Vilarrasa; ‘Estudi de les papallones a la comarca de l’Alt Camp amb ciència ciutadan’a, del Cor de Maria Valls; ‘Entre fils’, de l’Escola Cooperativa El Puig i ‘Un projecte espacial’, de l’Institut Son Pacs.