Amb poc més de 40 anys, el barceloní Juan Carlos Martel va arribar fa mig any al Teatre Lliure en el context més polèmic que es recorda des de la seva fundació fa poc més de 40 anys. Format a l’Institut del Teatre i a la Beckett, però també a Londres i a Pisa, ha treballat al Teatro della Toscana, és membre del Directors Lab del Lincoln Centre de Nova York i ha estat ajudant de direcció de Lluís Pasqual al Piccolo Teatro de Milà. Però, malgrat aquest currículum tan extens, és a casa nostra on més l’hem vist treballar de director, ja sigui planejant una sèrie d”Atemptats contra la seva vida’, sortint a caçar ‘Moby Dick’ o proposant-nos un ‘Joc de miralls’. Ara, després de relatar-nos ‘Una Ilíada’ a la Biblioteca de Catalunya, s’embarca en una altra epopeia, la de dirigir el Teatre Lliure, i per això avui obrim temporada amb ell a l”Àrtic’, on li volem desitjar que, a diferència dels mites grecs, la seva aventura tingui un final feliç.

Un nou director per a uns nous temps

A la roda de premsa de presentació, el mes de gener passat, Juan Carlos Martel va insistir a traçar unes línies noves que sacsegessin els fonaments del Lliure. Conscient, potser, que alguns l’acusarien de “continuista”, per la seva relació professional amb Lluís Pasqual, ben aviat va demostrar que, amb ell, la institució canviaria de forma i de fons: aposta clara per les companyies joves, major paritat en tots els departaments, programació adreçada a la ciutat i als barcelonins i una major presència internacional són alguns dels punts que marquen aquest primer semestre.

Dirigir en equip

Juan Carlos Martel ha deixat clar que no té cap intenció de convertir la direcció del Lliure en una qüestió personal. Aquest és un treball en equip, amb l’ajuda de Georgina Oliva com a adjunta a la direcció artística i amb l’assessorament de comitès que marcaran les línies mestres del teatre en la nova etapa. Una etapa que vol disposar també de conferències filosòfiques, activitats educatives i tot un seguit d’iniciatives que marcaran el nou Lliure que comença, el 25 de setembre, l’era Juan Carlos Martel.