Irene Solà Premi Unió Europea

La catalana Irene Solà s’ha endut un dels premis que atorga la Unió Europea als joves talents literaris amb ‘Canto jo i la muntanya balla’, que ja va rebre el premi Llibres Anagrama. Solà, que competia amb altres tres finalistes per Espanya, es converteix en la primera novel·lista en català en endur-se aquest reconeixement.

Un premi per a la literatura jove

El Premi de la Literatura de la Unió Europa es va instituir el 2009 per premiar els joves talents europeus. Cada any, el guardó reconeix el treball d’autors de 13 països de la Unió Europea en l’àmbit de l’escriptura. Aquest 2020, a més d’Espanya, han estat premiats escriptors de Bèlgica, Croàcia, Xipre, ­Dinamarca, Estònia, Kosovo, Alemanya, Luxemburg, Montenegro, Noruega, Bòsnia i Hercegovina i Macedònia. Cada país ha comptat amb un guanyador i diversos finalistes.

Parlem amb Irene Solà de ‘Canto jo i la muntanya balla’

La vida a la vall de Camprodon

‘Canto jo i la muntanya balla’ relata, amb la prosa evocadora i sovint onírica d’Irene Solà, la vida de les persones, animals i objectes inanimats de la vall de Camprodon. Amb un rerefons que abasta la natura, però també la història recent de Catalunya, Solà parla de les dones d’aigua, dels núvols, de les plantes o de la guerra civil, que va viure en aquest racó el camí de l’exili republicà. I tot, amb l’estil que l’escriptora de Malla ja havia demostrat a ‘Els dics’, la seva primera novel·la, i que rubrica en aquest nou llibre en què la tradició rural catalana s’abraça amb la modernitat d’una escriptura que ja s’ha fet un lloc a les lletres de casa nostra, com ho certifica el Premi Llibres Anagrama de Novel·la que es va endur el 2019.

Irene Solà Premi Literatura Unió Europea