Les dades són contundents. Entre l’1 de  març i el 30 de setembre del 2020 s’hauran deixat de facturar 110 milions d’euros (un 80 % de la facturació anual). Els treballadors afectats per acomiadaments o ERTO a empreses, grups de música, directors, promotores, representants i empreses de serveis i autònoms, ha afectat 40.280 persones, (un 76 % de les plantilles). Aquestes dades negatives s’entenen si es té en compte que en aquest període s’han arribat a suspendre 10.037 esdeveniments, que haurien acollit fins a 8.500.000 espectadors.

 

Aquestes són les xifres que es desprenen de la nova enquesta que realitzada per l’ARC, l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, que representa un 80 % d’empreses catalanes del sector. Les dades provenen d’una enquesta a 640 empreses, entitats i associacions representatives de tot el sector de la música en directe: les pròpies empreses associades a ARC, però també la resta d’agents, representants, promotors, mànagers i festivals, així com empreses de serveis, tècnics autònoms i associacions de músics de Catalunya.

Tot i que una relaxació en el desconfinament a partir de setembre pot permetre una recuperació d’entre un 5 i un 10 % de l’activitat, l’ARC avisa que la situació és molt greu.

“Encara és aviat per saber la magnitud real de la crisi que viurà el sector. Sobretot perquè encara no està ben definida la ‘nova normalitat’ pel que fa a la música en viu. El que sí se sap és que el sector de la música va tardar entre cinc i set anys en recuperar-se de la crisi del 2008.”

Segons l’ARC, l’estocada de la covid-19 i les mesures preventives, doncs, s’hauran acarnissat amb un sector que tot just ara començava a reflotar:

“Tenint en compte que aquesta crisi serà més profunda, sobretot perquè és a escala global, la previsió de futur és totalment incerta, pessimista i de previsions totalment negatives.”

 

Reivindicacions del sector musical

Les reivindicacions del sector de la música continuen essent essencials, sobretot si es té en compte que actualment tan sols l’empresa privada està arriscant-se per sortir del pou. Per això, el sector de la música continua fent aquesta sèrie de reivindicacions:

  • Instar al govern de la Generalitat de Catalunya a prendre mesures immediates que complementin les mesures adoptades fins ara, que consideren totalment insuficients.
  • Instar els governs locals a no suspendre, a executar els pressupostos previstos i no derivar-los a les programacions del proper exercici.
  • Instar a prendre mesures que facilitin la recuperació de les activitats per aquest 2020 i preveure les conseqüències doblement negatives pel 2021 i prendre les mesures necessàries amb més antelació.
  • Reclamar al govern de Catalunya destinar aquest 2021 el 2 % dels pressupostos a Cultura, amb especial compensació per a les empreses amb pèrdues al 2020.
  • Instar al Govern a planificar la reestructuració integral del sector i a destacar-se per prendre mesures que li són factibles per tenir les competències de Cultura.
  • Com a reivindicació històrica, també reclama al govern i a la conselleria de Cultura treballar transversalment amb les altres conselleries que afecten el sector de la música, com la de Turisme o la d’Economia, i a fer partícip al propi sector abans de prendre decisions que els afecten.

 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a