Aquesta setmana comencen les Festes de la Mercè, l’edició 150. I la festa major arriba, com sempre, amb nombroses activitats i actuacions musicals. De dijous a diumenge Barcelona es tornarà a omplir d’escenaris12 enguany– que acolliran 114 concerts, que podrem gaudir, sempre tot respectant les mesures de seguretat, assegudes i de manera gratuïta amb reserva prèvia de localitats. I comencem les recomanacions d’aquest cartell amb una proposta ben festiva i desitjada: Les Amazones d’Afrique:


1. Les Amazones d’Afrique


Dijous 23 de setembre a les 23:00 h, a la Plataforma marina del Fòrum, dins La Mercè és Música.

Una proposta poderosa, festiva però també reivindicativa i de la mà d’un súpergrup panafricà. Aquest projecte d’amazones musicals nascudes a Mali, però que aplega integrants provinents de tota Àfrica i la diàspora, ofereix un directe trepidant, atrevit i combatent: el missatge de les seves cançons és de lluita contra les desigualtats, la violència en general i contra les dones. Mitjançant una gran riquesa d’estils que van del dub al funk, al pop i els ritmes i harmonies africans, han comptat amb la col·laboració de Doctor L a la producció i el segell de Peter Gabriel, Real World Records. Les esperàvem a Barcelona ja l’any passat al festival Primavera Sound i serà una alegria tenir-les, per fi, entre nosaltres.


2. Roberto Fonseca Trio


Dissabte 25 de setembre, a les 21:00 h, al Moll de la Fusta – Escenari Llobregat, dins la programació de La Mercè és Música.

Per sort, mica en mica, retorna la mobilitat i en aquesta edició comptarem, de nou, amb projectes artístics internacionals, vinguts de tot el món. La ciutat convidada és l’Havana, i tindrà representació de projectes tan exquisits com el de Roberto Fonseca. ´És un dels músics cabdals del jazz contemporani i d’avantguarda, que destaca, sobretot, per la fusió entre ritmes tradicionals de Cuba, el jazz nord-americà i, fins i tot, estils més urbans i electrònics, com el hip-hop. En les seves composicions i produccions suma tota aquesta herència afrollatina i la creua i experimenta amb les sonoritats més actuals. A banda de la seva obra en solitari, ha col·laborat amb projectes tan aclamats com Buenavista Social Club, Omara Portuondo, Fatoumata Diawara i Gilles Peterson, entre d’altres. A la Mercè podrem gaudir de la seva actuació en format trio.


3. ISSAM


Dijous 23 de setembre, a les 21:30 h, al Moll de la Fusta – Escenari Llobregat, dins el marc del BAM.

Tot seguint l’estela de fusió entre tradició i modernitat, aquesta proposta internacional també es considera de les més singulars actuals: elements tradicionals de la música del Nord d’Àfrica units als beats més clàssics de les caixes de ritmes i Auto-Tune. Es tracta d’Issam, un artista emergent que amb les seves cançons i videoclips no para d’acumular milions de reproduccions a YouTube.

De fet, es tracta de l’artista de hip-hop àrab que va aconseguir el millor contracte discogràfic amb Universal Music França. Issam Harris –Issam-, raper i compositor nascut a Casablanca, és un dels artistes de trap marroquí que compta amb més seguidors i més visites en els seus canals. Tot allunyant-se d’idees estètiques vingudes de França i de territoris anglosaxons, el seu univers musical i visual parteix d’un discurs creatiu únic i genuí, en dàrija, la llengua àrab marroquí vernacla, i les sonoritats més avançades. Al BAM ve a presentar-nos el seu segon disc, publicat a la primavera, Crystal.


4. Iris Deco


Divendres 24 de setembre, a les 20:20 h, als Jardins del Doctor Pla i Armengol, dins el marc La Mercè és Música.

Aquesta Mercè acollirà el debut d’Iris Deco., que està d’estrena doble: el seu projecte en directe, que coincidirà amb l’estrena del seu primer disc, Golden. L’ha estat cuinant, juntament amb Ferran Palau, Jordi Matas i b1n0. Un cançoner propi deliciós, de soul i R&B molt elegant, en què es plasma l’univers mental d’aquesta cantant i compositora carismàtica i magnètica, que ja ens havia captivat amb la seva veu espectacular en projectes previs com Moon Vision. Ara escoltàvem el seu primer avançament ‘Flames’ i en aquest concert de presentació l’acompanyaran Cecilia Cola al baix, Ana López al sàmpler i en Pau Schutz a la bateria.


5. Alba Morena


Divendres 24 de setembre, a les 12:00 h, a la Plaça Reial, dins la programació de La Mercè és Música.

Cal destacar que en aquest cartell musical de la Mercè hi trobem moltes propostes femenines en plena emergència. Des de propostes tan diverses com Maria Hein, Bikôkô, Sandra Monfort o Carlota Flâneur a projectes urbans com Sofia Gabanna, Santa Salut, Lilrussia, Free Sis Mafia i una de les grans revelacions d’aquest any: Alba Morena:

De nou, aquí tenim una artista que compta amb una trajectòria incipient, però que apunta a ser un dels noms nous a retenir. Amb formació clàssica de violí i cant líric, aquesta música de Salou de 21 anys, especialitzada en cant jazz al Taller de Músics, a l’abril va publicar el seu primer disc Las dos edades. Un disc conceptual molt personal, autoproduït i autogestionat, composat en ple confinament i enregistrat només amb el mòbil i un micròfon. *Un debut emocionant i sorprenent que tant suma jazz, cant líric, sons mediterranis, flamenc, com electrònica i experimentació. Aquest material propi i alguna versió (alerta fans de Mecano) no només ha despertat l’interès expectant del públic, sinó també de segells grans que ja la temptegen.


6. La Húngara


Dissabte 25 de setembre, a les 18:00 h, al Moll de la Fusta – Escenari Besòs, dins el marc del BAM.

El flamenc, en tots els seus vessants, no falta en el cartell d’aquest any amb projectes varis com Carmen Linares, Ana Brenes, Cristian de Moret, La Prenda Roja, Anna Colom, Flamenco Queer, Queralt Lahoz o l’esplèndida La Húngara. Ella reivindica el ‘flamenquito’, és a dir el flamenco-pop amb l’esperit més comercial i per al gran públic. I ho fa amb el cap ben alt i de la millor manera.

Descoberta per El Kaly a un karaoke, tot cantant ‘Ese hombre’ de la Rocío Jurado, en els 20 anys que ja compta de trajectòria aquesta sevillana incansable ha treballat amb tothom, ha sonat a totes les emissores i mitjans audiovisuals i ha passejat les seves cançons per mig món. Aquest any ha publicat el single ‘Locamente’, que escoltem, i ha guanyat encara més seguidors amb la seva col·laboració a ‘Tú me dejaste de querer’ de C. Tangana. Per tot plegat, La Húngara ben mereix ser un dels caps de cartell del BAM d’enguany.


7. TRONCO


Dissabte 25 de setembre, a les 17:30 h, a l’escenari de l’Antiga Fàbrica Damm.

La cançó d’autor també hi serà present i, per descomptat, propostes pop catalanes i estatals com Renaldo & Clara, Núria Graham, Pau Vallvé, Joana Serrat, Sénior i el Cor Brutal, Lidia Damunt, Hidrogenesse, Cariño, Eterna Joventut o el duet genial Tronco. L’univers d’aquest duet, integrat pels germans d’El Prat, Conxita i Fermí Herrero, concentra tanta imaginació i fantasia com un afinadíssim sentit de l’humor. Les seves lletres parlen de vivències quotidianes*, comunes però complexes, sempre amb calidesa, proximitat, molta ironia i una poètica particular, amb què se’ls ha comparat sovint amb Vainica Doble o Family. Al BAM presentaran el seu tercer disc Nainonai, una joieta publicada fa pocs mesos. En directe es prodiguen menys del què voldríem. No us els perdeu!


8. Una bèstia incontrolable


Divendres 24 de setembre, a les 22:10 h, a la Plaça Joan Coromines, dins del cartell del BAM.

És tota una raresa i alhora una ocasió excepcional comptar dins el cartell d’aquest BAM amb Una bèstia incontrolable. Més propers a les escenes punk i hardcore, al marge dels circuits musicals habituals, són una de les bandes de referència del post-punk i rock més experimental, cru i salvatge. Amb 9 anys de trajectòria, publicacions discogràfiques i gires vàries internacionals, aquesta banda de Barcelona és una de les més aclamades del gènere a nivell mundial i, fins i tot, han demostrat que sí, que el post-punk en català pot sonar a la KEXP de Seattle. En directe, són un tornado fascinant.


9.Planningtorock


Dijous 23 de setembre a les 23:00 h, a la Plataforma marina del Fòrum, dins La Mercè és Música.

Planningtorock és una de les diverses propostes del cartell d’enguany que mitjançant la seva música i posada en escena qüestionen el gènere binari. Hi trobem Samantha Hudson, Las Marikarmen, Flamenco Queer, Kai Landre, i la britànica Jam Rostron, també coneguda com Planningtorock. Al 2002 es va mudar a Berlín, on s’impregna de l’escena musical de la ciutat i al 2004 llança el seu primer treball i segell propi. Ara ja compta amb 5 referències publicades i aclamades, i col·laboracions múltiples en òperes, bandes sonores i remixos. L’obra d’aquesta artista de gènere neutre -aliada de The Knife i James Murphy d’LCD Soundsystem– ressalta, sobretot, perquè uneix música de ball i house, amb la clàssica, i un discurs directe, personal i polític.

Molt bona Mercè!