L’acte que obre la Festa Major de Barcelona, amb la lectura del pregó, és el Toc d’inici. El d’enguany serà el primer sense Jordi Fàbregas dirigint els Ministrils del Camí Ral. Una formació creada a partir d’un encàrrec de l’Ajuntament, l’any 1993, per fer una proposta d’integració de la música tradicional a les Festes de la Mercè.

L’assaig al CAT, com l’actuació a la plaça de Sant Jaume el dia 23 de setembre amb el Toc d’inici, el dirigeix un altre fundador de la formació, Eduard Casals. “En Fàbregas és l’impulsor del Mercè Folk i l’`ànima dels Ministrils del Camí Ral. Bona part de les composicions del Toc d’inici són seves”, explica Casals.

Homenatge a Fàbregas

Els Ministrils del Camí Ral (nom que recorda la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país, atès que els músics són de moltes comarques diferents) són 40 músics (només 33 per la crisi sanitària actual) que toquen instruments tradicionals catalans, com la gralla, la tarota, el sac de gemecs, el flabiol o el tabal. Es reuneixen exclusivament amb motiu de la Mercè.

Fàbregas, a qui es retrà homenatge durant el Toc d’inici, va compondre la majoria de músiques que sonen a la plaça de Sant Jaume i que acompanyen les danses de les figures del Seguici Popular de Barcelona (gegants, capgrossos, bestiari…). Marçal Ramon signa ‘Amunt i crits’, la peça d’homenatge a qui va ser director del CAT i del festival Tradicionàrius, que sonarà també el 23 de setembre.