Els griots, presents a diferents països africans, transmeten per via familiar un repertori de músiques, cançons i històries tradicionals i així mantenen viva la tradició oral del poble mandiga. Els membres del Trio Da Kali pertanyen a llargues dinasties de griots i un dia van formar un grup a Londres amb l’etnomusicòloga i doctora per la Universitat de Londres, Lucy Durán. Ara el Trio Da Kali arriba al festival Grec 2021 amb un espectacle únic que es basa en la música popular de l’oest d’Àfrica i que ha estat creat per a l’ocasió amb músics afrodescendents de Catalunya: Nakany Kanté, Aziza Brahim, Jurandir Santana i Nan Mercader.

El trio actuarà amb el Martín Meléndez String Quartet, un quartet de corda barceloní innovador que ens acosta a l’esperit agosarat de Kronos Quartet i que lidera el músic cubà Martín Meléndez, violoncel·lista establert a la ciutat. Amb el Trio Da Kali i el Martín Meléndez String Quartet, pujaran a l’escenari grans artistes que formen part de l’escena musical barcelonina, però que tenen origen africà o afroamericà, com la cantant Nakany Kanté, una artista amb les arrels a Guinea Conakry que s’ha convertit en una figura de l’afropop mandinga amb prestigi internacional; la cantant sahrauí Aziza Brahim, vocalista excepcional i lluitadora incansable pels drets del seu poble que barreja sons del nord i del sud en la seva música; el bateria i percussionista de Banyoles Nan Mercader, gran especialista en flamenc, salsa i rumba, entre altres ritmes, i el guitarrista de Bahia Jurandir Santana, un geni de la música brasilera, el jazz i els sons d’arrel africana que ja fa anys que és un element imprescindible en l’escena musical de la capital catalana.

Residència a la Fabra i Coats

El Trio Da Kali ha fet una residència artística a Fabra i Coats treballant amb músics locals per tal de mostrar al públic de la ciutat la millor música mandinga hibridada amb talents locals i sempre sota la direcció de Lucy Durán. Pareu esment a aquesta etnomusicòloga, perquè ens oferirà durant el festival una xerrada sobre la seva experiència com a productora musical i muntarà un “workshop” participatiu per a tots els públics, molt adreçat als nens i nenes, a més d’alguns assajos oberts al públic.

La història del Trio Da Kali

Els tres integrants del Trio Da Kali es van unir a Londres a iniciativa de l’etnomusicòloga i doctora per la Universitat de Londres Lucy Durán, i amb el patrocini de la Fundació per a les Iniciatives Musicals de la família Agakan. Aquesta va ser el naixement i el punt de partida del Trio Da Kali que va debutar amb ‘Ladilikan’. Aquest primer treball discogràfic va comptar amb la col·laboració del Kronos Quartet, un quartet de corda amb una àmplia reputació que passa per ser un dels més atrevits del seu gènere.

El concert al Tetare Grec es va retransmetre en directe per betevé dijous 1 de juliol a les 22 h.

Informació de servei

Concepte: Javi Zarco
Direcció: Lucy Durán
Interpretació musical: Hawa Kassé Mady Diabaté (veu), Mamadou Kouyaté (ngoni), Lassana Diabaté (balàfon)
Músics convidats: Nakany Kanté, Aziza Brahim, Jurandir Santana i Nan Mercader
Quartet de corda: Martín Meléndez String Quartet
Direcció tècnica: Fernando Redondo, “Dinky” i Aaron Feder
Fotografia: Colin U’Ren
Horaris: dijous 1 de juliol a les 22 h
Espai: Teatre Grec
Preu: 25 €