Custodia Moreno serà l’encarregada aquest dijous de donar el tret de sortida a les Festes de la Mercè 2021 amb el pregó. L’activista veïnal del Carmel ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ que mai s’hauria imaginat sent pregonera de la ciutat: “Em vaig quedar bocabadada!”. Diu que entoma el repte “amb il·lusió i molta responsabilitat”.

Entrevista a Custodia Moreno, pregonera de la Mercè 2021
ENTREVISTA COMPLETA

“L’únic que em preocupa, i l’únic que m’agradaria, és que quedés un bon record, que com a mínim digui alguna cosa que faci que em recordin amb afecte“, ha assegurat Moreno, que ja ha pensat en què dirà en el pregó, però que encara l’ha d’escriure a l’ordinador. Arran de ser anunciada com a pregonera d’enguany, explica que ha sentit “molt d’amor dels veïns” i diu que no se sent intimidada pels polítics que hi hagi al Saló de Cent aquest dijous perquè “estan al nostre servei”.

La lluita per l’habitatge digne, al pregó

L’entrevista també ha servit per fer un avançament d’una de les temàtiques que formaran part de l’escrit: l’habitatge. “No hem après res. Tan difícil és? Com es va posar fi al barraquisme? Amb habitatge social“, ha respost Moreno.

Moreno va arribar a Barcelona l’any 1947 amb els seus pares i germans. Havien d’anar a viure a Gràcia, però van acabar vivint durant 25 anys en una barraca del Carmel. Posteriorment es va sumar a l’activisme veïnal del barri. Ara agraeix l’interès que genera la seva trajectòria: “Cada setmana parlo amb arquitectes, sociòlegs i estudiants que es preocupen pel barri”.

En l’entrevista, també ha explicat la relació que, en els seus anys de trajectòria, ha pogut establir amb els alcaldes de la ciutat, a qui insistia per fer conèixer les problemàtiques del Carmel: “A Narcís Serra el vam fer pujar a peu des de la plaça de Sanllehy als habitatges a tocar de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira. El vam fer suar perquè entengués que calia posar un autobús!“, ha rememorat.

Sobre l’estat de la ciutat, Custodia Moreno ha demanat ser positius: “I tant que queda molt per fer, però cal mirar el passat per comparar!”. La pregonera considera que no és fàcil gestionar “èpoques de grans canvis”.