Els carrers buits que al mes de març es van convertir en postals de la pandèmia, contrasten amb la llarga cua de persones que des de l’inici del confinament es formava diàriament davant la parròquia de Santa Anna. Una imatge que va cridar l’atenció de la fotògrafa documental Maria Contreras Coll, que va posar la seva càmera al servei del relat que allà s’estava construint. De fet l’Hospital de Campanya de Santa Anna, que fins aleshores donava aixopluc a l’interior a persones sense sostre, havia hagut de tancar les seves portes per complir amb les restriccions sanitàries, així que van reformular la seva tasca oferint suport i alimentació a l’exterior a 200 persones que cada dia esperaven torn en aquella cua.

Gràcies a la beca Emergency Fund for Journalists de National Geographic Society, destinada a reivindicar històries locals sobre temes socials, emocionals, econòmics i d’equitat en relació amb la covid-19, Contreras va poder documentar el dia a dia de tres barcelonines que arran de la crisi sanitària van perdre per primer cop a la vida la feina i la llar. Entre elles hi ha la Meritxell Galindo, que va trobar en els voluntaris d’aquest projecte el suport per tirar endavant. El resultat del seguiment fotogràfic és l’exposició “Santa Anna”, que fins al 15 de gener es pot visitar al claustre de la parròquia.

Una mirada de gènere

La situació de les dones al món és una de les preocupacions que ha centrat fins ara l’obra de la fotògrafa barcelonina. Després d’explicar amb el seu treball situacions com l’estigma menstrual del Nepal o els abusos laborals i sexuals que pateixen les treballadores migrants en la recollida de fruita al sud d’Espanya, ara també posa l’accent en com la crisi econòmica derivada del coronavirus ha afectat especialment les dones, que en el tercer trimestre del 2020 van patir una taxa d’atur del 18 %, gairebé dos punts per sobre de la mitjana. Actualment, Contreras Coll treballa en un projecte sobre violència sexual a Espanya amb el suport de la beca Joana Biarnés, i explora els conceptes de dones i religió a diferents parts del món a través de National Geographic Society.

Santa Anna torna a obrir a la nit

El projecte social de Santa Anna s’ha anat adaptant al context a mesura que ha avançat la pandèmia. Si el primer confinament va fer que s’aturés el servei d’acollida a les nits i l’atenció es concentrés a l’exterior, la desescalada va permetre al juny traslladar l’ajuda al claustre, que per les seves característiques arquitectòniques ha permès oferir àpats calents i altres serveis d’acompanyament i alhora respectar les mesures de seguretat sanitàries. Des d’aquesta setmana, a més a més, s’ha reactivat l’acollida nocturna, de moment amb un grup reduït de deu persones sense sostre que ja hi han passat la nit.