Els fotògrafs Noemí Elias i Kiku Piñol s’han convertit en els grans retratistes de la cultura catalana. A través de les seves sessions de fotos, han captat actors, directors, músics i artistes de casa nostra. Avui seuen al sofà de l”Àrtic’ per parlar-nos de la seva professió.

L’ull fotogràfic de Noemí Elias i Kiku Piñol

La carrera de Noemí Elias i Kiku Piñol els ha dut a conèixer i fer amistat amb gent tan diversa com Pau Roca, Nausicaa Bonnín, Martí Sales o Zahara. A través de les seves instantànies, els dos fotògrafs han sabut captar la sensibilitat i el tarannà dels retratats, en un exercici que mescla psicologia i empatia cap als seus models. Ja sigui en un entorn natural o en un estudi, com a treball de promoció d’un espectacle o per a un “book” de fotos, la seva mirada i el seu ull ens ajuden a entendre als artistes catalans més vigents.

La cultura, un hàbitat natural

El Kiku Piñol i la Noemí Elias han fet de camerinos, bambolines i escenaris el seu hàbitat natural. I no és que els nostres convidats d’avui es dediquin al teatre o la música, sinó que el seu ofici els ha portat a immortalitzar, a través del visor d’una càmera, una gran part dels protagonistes de la nostra escena cultural. Formats tots dos a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, el Kiku i la Noemí han fotografiat elaborades posades en escena per fer-ne cartells i portades de discos, però també han captat el gest fugaç i espontani de la vida al natural. I, a més, la seva feina, que també és vocació, els ha portat a viatjar fins al desert d’Egipte, els boscos gelats de Rússia o les altures del Nepal. I ara, la seva següent parada és l’Àrtic, on els assegurem que farem tot el possible perquè quedin ben retratats… en el bon sentit de la paraula.