World Press Photo 2020 es podrà visitar de forma presencial amb aforament reduït al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins al 20 de desembre, és una de les poques exposicions del prestigiós concurs de fotoperiodisme que es farà aquest any a tot el món. Com a novetat, Photographic Social Vision ens proposa la visita guiada en línia de l’exposició amb una durada aproximada de 40 minuts que podrem trobar a la plataforma Filmin.

World Press Photo 2020, 5W

Què?
Després del seu ajornament per la covid (s’havia de celebrar al maig) , arriba la 16a edició del World Press Photo, organitzada per la fundació Photographic Social Vision. És l’exposició de fotoperiodisme més reconeguda a escala mundial. La major part inèdites al nostre país, les imatges s’han escollit per la seva qualitat visual i per  oferir diferents perspectives al voltant de l’actualitat global.

Com?
L’exposició es pot visitar de manera presencial (com la resta de museus de la ciutat amb totes les mesures sanitàries). Les activitats paral·leles (visites comentades, conferències, entre altres) es faran online a través de Filmin i també a la web de World Press Photo Barcelona.

Quan i on?

 • Del 13 de novembre al 20 de desembre
 • De dimarts a dijous i diumenge, d’ 11 a 20 h / Divendres, dissabte i festius, d’ 11 a 21 h / Dilluns no festius tancat, excepte 7 desembre
 • Al CCCB, c. Montalegre, 5

Preus

6 € entrada a una exposició / 4 € entrada reduïda a una exposició ( Reduïda: Carnet Jove, carnet de biblioteques, famílies nombroses i monoparentals, jubilats, menors de 25 anys) / Dies d’accés gratuït: diumenges de 15 a 20 h (aforament limitat, caldrà portar el tiquet de reserva prèvia en línia) / Entrada gratuïta: aturats, carnet de docent de la Generalitat, Amics del CCCB, col·lectius amb acords de gratuïtat signats, jubilats amb Targeta Rosa, membres de l’ICOM, menors de 12 anys, periodistes acreditats, carnet de discapacitat / També hi ha packs d’accés a 2 expos (8-6 €). Recomanable comprar entrada per internet demanant franja horària.

Dos barcelonins entre els guanyadors

 • Ricard Garcia Vilanova: el fotoperiodista va cobrir la guerra de Líbia i va ser l’únic reporter gràfic en ser a la guerra civil de Síria des del principi —on va patir un segrest a mans d’Estat Islàmic— ha guanyat el tercer premi en la categoria de temes d’actualitat gràcies a una instantània de les manifestacions a l’Iraq del 2019.
World Press Photo 2020
Unconscious Protester during the Tishreen Revolution © Ricardo García Vilanova, Espanya
 • Ramon Espinosa: el també fotoperiodista barceloní ha cobert el drama dels huracans al Carib, i ha retratat les destrosses que va provocar el terratrèmol d’Haití fa una dècada. En aquesta edició s’ha endut el tercer premi en la categoria de notícies d’actualitat per una fotografia sobre les destrosses de l’huracà Dorian.
World Press Photo 2020
Dorian’s Devastation © Ramon Espinosa, Espanya, Associated Press
 • A més de Garcia Vilanova i Ramon Espinosa, el sevillà Antonio Pizarro Rodríguez ha guanyat el tercer premi en la categoria de natura per una foto sobre el linx al Parc Natural de Doñana, a Huelva.
World Press Photo 2020
The King of Doñana © Antonio Pizarro Rodriguez, Espanya, Diario De Sevilla

Altres guanyadors del World Press Photo 2020

A continuació, detallem els primers premis en les respectives categories del World Press Photo 2020:

 • World Press Photo de l’any: ‘Straight voice’, de Yatuyoshi Chiba. Un jove llegeix poesia, il·luminat per mòbils, durant una apagada enmig de les manifestacions del 2019 a Sudan, que van fer caure la dictadura d’Omar al-Bashir.
World Press Photo 2020
Straight Voice © Yasuyoshi Chiba, Japó, Agence France-Presse
 • World Press Photo al reportatge gràfic de l’any: ‘Kho, the genesis of a revolt’, de Romain Laurendeau. Un reportatge sobre la joventut algeriana, que ha impulsat les majors manifestacions en dècades contra el president Abdelaziz Bouteflika.
World Press Photo 2020
Kho, the Genesis of a Revolt © Romain Laurendeau, France
 • Millor foto en la categoria medi ambient: ‘Polar bear and her cub’, d’Esther Horvath. Un os polar i el seu cadell s’acosten a un equip científic que estudia les conseqüències del canvi climàtic a l’Àrtic.
World Press Photo 2020
Polar Bear and her Cub © Esther Horvath, Hungria, The New York Times
 • Millor reportatge en la categoria medi ambient: ‘The end of trash – Circular economy solutions’, de Luca Locatelli. Un reportatge sobre com l’economia circular pot ser una bona alternativa davant del model de consum i de generació de deixalles que està contribuint al canvi climàtic.
World Press Photo 2020
The End of Trash – Circular Economy Solutions © Luca Locatelli, Itàlia, per National Geographic
 • Millor fotografia en la categoria temes contemporanis: ‘Nothing personal – the back office of war’, de Nikita Teryoshin. Un empresari guarda en un armari dues granades antitanc a la fira de defensa més important de l’Orient Mitjà.
World Press Photo 2020
Nothing Personal – the Back Office of War © Nikita Teryoshin, Rússia
 • Millor reportatge en la categoria temes contemporanis: ‘The longest war’, de Lorenzo Tugnoli. El 2019, els talibans ocupaven la meitat del territori de l’Afganistan, enmig d’un clima de violència i de control per part dels integristes que, 18 anys després del principi de la guerra en aquest país, sembla no tenir final.
World Press Photo 2020
The Longest War © Lorenzo Tugnoli, Itàlia, Contrasto, per The Washington Post
 • Millor fotografia en la categoria temes d’actualitat: ‘Straight voice’, de Yasuyoshi Chiba, que també ha guanyat el World Press Photo de l’any.
 • Millor reportatge en la categoria temes d’actualitat: ‘Hong Kong unrest’, de Nicolas Asfouri. Un reportatge sobre les protestes a Hong-Kong del 2019.
World Press Photo 2020
Hong Kong Unrest © Nicolas Asfouri, Dinamarca, Agence France-Presse
 • Millor fotografia en la categoria natura: ‘Final farewell’, d’Alain Schroeder. El cos d’un orangutan de només un mes de vida, trobat ferit amb la seva mare en una plantació d’oli de palma de Sumatra, reposa en un llitet d’un equip d’emergències sanitàries. L’orangutan va morir poc després de ser rescatat.
World Press Photo 2020
Final Farewell © Alain Schroeder, Bèlgica
 • Millor reportatge en la categoria natura: ‘Saving orangutans’, d’Alain Schroeder. Un reportatge sobre els orangutans de l’illa de Sumatra, a Indonèsia, que han vist la seva població massacrada per la mineria i la tala dels boscos.
World Press Photo 2020
Saving Orangutans © Alain Schroeder, Bèlgica, per National Geographic
 • Millor fotografia en la categoria retrats: ‘Awakening’, de Tomek Kaczor. L’Ewa és una noia armènia que s’acaba de despertar d’un estat catatònic provocat pel trauma de ser una refugiada en un camp de Polònia.
World Press Photo 2020
Awakening © Tomek Kaczor, Polònia, per Duży Format, Gazeta Wyborcza
 • Millor reportatge en la categoria retrats’: The haunted’, d’Adam Ferguson. Un reportatge sobre supervivents de l’ètnia Yazidi, que van viure sota la dictadura d’Estat Islàmic al nord de l’Iraq.
World Press Photo 2020
The Haunted © Adam Ferguson, Austràlia, per The New York Times Magazine
 • Millor fotografia en la categoria d’esports: ‘Kawhi Leonard’s game 7 buzzer beater’, de Mark Blinch. Kawhi Leonard, jugador dels Toronto Raptors, veu com el seu llançament encistella en l’últim segon, en el partit de semifinals de la Conferència Est contra els Philadelphia 76ers.
World Press Photo 2020
Kawhi Leonard’s Game 7 Buzzer Beater © Mark Blinch, Canadà, per NBAE
 • Millor reportatge en la categoria d’esports: ‘Rise from the ashes’, de Wally Skalij. Els Paradise Bobcats, un equip de futbol americà d’un petit poble de Califòrnia, retornen al seu camp per començar una nova temporada després dels estralls que va produir el pitjor incendi en la història de la regió.
World Press Photo 2020
Rise from the Ashes © Wally Skalij, Estats Units d’Amèrica, Los Angeles Times
 • Millor fotografia en la categoria notícies d’actualitat: ‘Clash with the police during an anti-government demonstration’, de Farouk Batiche. En les manifestacions contra el govern a Algèria, un grup d’estudiants s’enfronten amb els antidisturbis.
World Press Photo 2020
Clash with the Police During an Anti-Government Demonstration © Farouk Batiche, Algèria, Deutsche Presse-Agentur
 • Millor reportatge en la categoria notícies d’actualitat: ‘Ethiopian airlines flight 302 crash site’, de Mulugeta Ayene. Un reportatge sobre l’accident d’un Boeing 737 MAX a Etiòpia, que va provocar una forta polèmica en revelar-se que havia sigut fruit d’una negligència de la companyia constructora dels avions.
World Press Photo 2020
Ethiopian Airlines Flight 302 Crash Site © Mulugeta Ayene, Etiòpia, Associated Press
 

Exposicions a Barcelona: la teva agenda de museus

Aquí trobareu algunes de les exposicions que es fan en aquests moments als museus de la ciutat

Agenda de Barcelona