La maleta anglesa d’Alec Wainman és la història d’un voluntari, pacifista i fotògraf que va passar dos anys (1936-39) amb la Unitat Mèdica Britànica. La seva maleta va aparèixer 40 anys després amb 1.650 negatius i ara podem veure una exposició sobre la seva història al Museu d’Història de Catalunya sota el nom “Més enllà de les trinxeres (1936-39). Fotografies d’Alec Wainman”.

Wainman, la maleta anglesa

El juliol del 1936, Alec Wainman (1913-1989) era un jove de 23 anys ple d’ideals que es va apuntar com a voluntari de la Unitat Mèdica Britànica (BMU) i va començar un viatge de dos anys. El 31 d’agost va arribar a Catalunya amb la seva fidel companya, la seva càmera Leica, que va donar testimoni d’un moment concret de la història de la Guerra Civil. Va aprendre a parlar amb fluïdesa espanyol, català i basc, la qual cosa, a més de ser-li molt útil, el va apropar a la gent. 80 anys després del final de la Guerra Civil, el Museu d’Història de Catalunya recupera el testimoni de les persones voluntàries que van venir d’arreu del món per lluitar contra el feixisme. Les fotografies són el resultat d’una recerca de 40 anys per recuperar 1.650 negatius perduts d’aquest període. L’exposició es podrà veure fins al 3 de novembre.

 

Agustí Centelles, la maleta francesa

Agustí Centelles va ser un pioner del fotoperiodisme els anys 30 del segle XX que ens ajuda a comprendre una part de la història de la Segona República Espanyola i la Guerra Civil. Amb la seva Leica III és possiblement un dels millor fotògrafs d’aquella època i les seves fotografies són símbols de la cruesa i l’horror de la guerra. Però Centelles no va rebre el reconeixement fins molt després, ja que va ser víctima del conflicte. El 1939 va sortir d’Espanya amb la seva maleta arxiu fotogràfic sota el braç. Un arxiu que va restar guardat a les golfes d’una casa de Carcassona i va aparèixer 40 anys després. Després d’una llarga polèmica, l’arxiu de Centelles es va dipositar al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. Però l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona també disposa d’un petit arxiu de fotografies que formen part de la col·lecció de la Fundació Vila Casas.