L’escriptora mallorquina Llucia Ramis publica ’50 llibres que m’han canviat la vida’, un recull de les narracions més importants en la seva formació com a persona i com a escriptora. Avui ens en ve a parlar a l”Àrtic’.

 

 La literatura que ens canvia la vida

‘La història interminable’, ‘Olvidado Rey Gudú’, ‘Els marginats’, ‘El Quixot’… però també la narrativa de Roberto Bolaño, les metaficcions de Vila-Matas, la veu prematurament apagada de Félix Romeo o la honestedat de Lucia Berlin. Llucia Ramis ens parla de 50 títols clau en la seva vida, però no ho fa des de la ressenya ni des de la voluntat d’elaborar una llista, sinó des de l’amor incondicional cap a uns relats i uns escriptors que li han servit de mirall, companyia, consol o simplement esbarjo. Els 50 retrats que elabora, il·lustrats per Julio Fuentes, són una manera d’agrair que la literatura haver sigut allà, sempre, a les dures i a les madures.

“Jo crec que hi ha llibres que són com antigues parelles, que quan els recuperes, dius: ‘què li vaig veure a aquest tio? No ho entenc.’ O al revés, hi ha llibres que són com amics i és igual que faci molt de temps que no el veus, que quan el tornes a recuperar, dius: ‘ostres, encara ens entenem, encara entenc perfectament per què és el meu millor amic.”

50 llibres que m'han canviat la vida

Llucia Ramis, lectora

De la mallorquina Llucia Ramis Laloux en podríem dir que és periodista i escriptora, i no diríem cap mentida. Podríem afegir que va venir a viure a Barcelona de ben jove, que ha treballat en diversos mitjans de comunicació i que s’ha convertit en una de les veus més destacades de la literatura contemporània. I, fins i tot, podríem recordar que gràcies a ella sabem com són les ‘Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys’ i hem après què vol dir fer ‘Egosúrfing’, quin valor té ‘Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes’ o què significa perdre ‘Les possessions’ més preuades. Però per sobre de tot això, potser el que millor definiria la nostra convidada d’avui és la seva condició de lectora, i una de molt voraç. Per això, ara publica ’50 llibres que m’han canviat la vida’, i avui ens en ve a parlar a l”Àrtic’, on estem d’acord que un bon llibre, i també una bona conversa, et pot canviar la vida.