L’escriptor Albert Forns Canal ha viscut el confinament llegint més que mai, i per això és conscient del mal que va fer veure les llibreries tancades. Avui seu a l’Àrtic amb ‘Abans de les cinc som a casa’, Premi Sant Joan BBVA 2020, una novel·la sobre la memòria que deixem recollida en diaris, i explicada a mig camí entre el relat detectivesc i l’assaig sobre la Barcelona dels 60 als 80.

 

13 llibretes amb una història

Albert Forns és un habitual del Mercat de Sant Antoni, on li agrada mirar entre els llibreters de vell i els venedors d’andròmines. Allà, un dia, hi va trobar 13 llibres relligats amb una goma que contenien els diaris d’un barceloní dels anys 60 als anys 80. I com a bon bibliòfil que és, i curiós de mena, no s’hi va poder estar i les va comprar. La mateixa curiositat que l’ha portat a reclamar la importància de les llibreries.

“Jo tot ho positivitzo i el que explico és que aquesta temporada almenys tenim les llibreries obertes. Al març, abril, va ser un drama que tanquessin una cosa de primera necessitat com eren les llibreries. Ho portava fatal i tuitejava indignat perquè no podia ser. I en canvi ara, passi el que passi en les properes setmanes, que esperem que no sigui molt greu però es pot complicar, jo crec que les llibreries les mantindrem obertes i almenys tindrem medicament pel tarro.”

La història de l’Hilari Miralpeix, el nom fals sota el que s’amaga l’autor d’aquests diaris, serveix a Albert Forns per bastir un relat sobre els fets quotidians com a motor de la història, sobre el que expliquen de nosaltres els diaris que escrivim, sobre la identitat i el record d’un individu ja mort, i sobre una ciutat que vivia a cavall del franquisme i la transició. Amb la mescla de realitat i ficció que caracteritzen els llibres de Forns, ‘Abans de les cinc som a casa’ ens parla de qui van ser els nostres avantpassats, de les coses que feien i els llocs que freqüentaven, però també de com llegim el nostre passat a través dels escrits de ciutadans comuns i dels seus objectes, un cop subhastats als Encants i revenuts en un antiquari.

Abans de les cinc som a casa

Tres novel·les, tres premis

El periodista i escriptor Albert Forns i Canal és un dels pocs noms de les nostres lletres que pot comptar les seves novel·les per premis. Nascut a Granollers i foguejat, entre altres llocs, en diaris com ‘La Vanguardia¡ o l”Ara’, l’Albert va publicar un parell de poemaris abans de decantar-se per la prosa. I ha sigut en aquest registre amb què va guanyar el Premi Documenta per parlar-nos d”Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)’, o el primer Premi Llibres Anagrama per servir-nos un bon plat d’un menjar cajun anomenat ‘Jambalaia’. I ara, l’Albert se submergeix en el dietari d’un barceloní, de vida diürna, que abans de les cinc ja era a casa.