vaga feminista 8 marc 2023 8-M

Hi ha convocada una gran vaga feminista el 8 de març del 2023, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. El comitè de vaga pel 8-M de la CGT de Catalunya va presentar el 8 de febrer el preavís de la vaga general feminista per a aquest dia, que comportarà altres aturades amb motiu del Dia de les Dones i manifestacions a Barcelona i altres punts del país. També la Intersindical ha convocat una vaga general feminista per denunciar les violències, desigualtats i discriminacions a les dones. Diverses entitats feministes se sumaran a la convocatòria.

A continuació t’oferim una guia amb tot el que cal saber de la vaga feminista del 8-M 2023.

Vaga general feminista el 8 de març: què vols saber?

Com serà la vaga del 8-M 2023?

La vaga feminista consistirà en una aturada de 24 hores, a la qual estan cridats tots els sectors de l’àmbit laboral i també tota la ciutadania. Els sindicats fan una crida a la mobilització “d’una altra jornada de lluita de la classe treballadora“. Asseguren que aquesta vaga feminista general és “necessària” per generar una altra ofensiva per posar fi al “capitalisme patriarcal” i que la resposta col·lectiva és l’única manera de fer-ho.

Les reivindicacions de la vaga del 8 de març

El sindicats convocants també han volgut destacar que en un context de crisi com l’actual, “les dones són les que s’emporten la pitjor part”. “Les condicions de vida de la gent treballadora han empitjorant greument i són les dones les que en la majoria dels casos en pateixen les conseqüències”, asseguren. Per això, proclamen que “davant la feminització de la pobresa, la resposta serà la feminització de la lluita“.

La CGT anima a “aturar la producció, sortir al carrer i alçar la veu per totes les dones” fins a tenir unes condicions dignes.

Vaga laboral, vaga de cures, vaga de consum i vaga a les aules

L’Assemblea 8-M ha explicat que vaga general feminista del Dia de les Dones es basarà en quatre eixos:

  • Vaga laboral: critiquen la precarietat laboral, els salaris baixos i les pitjors condicions per a les dones, les dones trans i les migrants, així com les dificultats per a la conciliació.
  • Vaga de cures: demanen “aturar-ho tot” per “la gran quantitat de feines pels sosteniment de la vida” que les dones fan cada dia i que “recauen desproporcionadament” sobre aquest col·lectiu.
  • Vaga de consum: l’Assemblea 8-M crida a protestar contra la pujada de preus generalitzada: “Anar a comprar també és cuidar”.
  • Vaga a les aules: l’objectiu és mostrar el rebuig contra “la privatització i les retallades en educació” i exigir protocols d’actuació “eficients” contra la violència masclista i LGTBI-fòbica.

Vaga d’estudiants el 8 de març

La jornada del 8 de març s’espera que sigui molt reivindicativa. A la vaga feminista general convocada per la CGT cal sumar la vaga d’estudiants el 8-M, convocada pel Sindicat d’Estudiants i a la qual s’han sumat diverses entitats i moviments estudiantils de Catalunya.

El sindicat educatiu USTEC s’hi afegeix a les protestes i fa una crida a buidar les aules per “assistir a totes les accions i mobilitzacions convocades pel moviment feminista”. L’Assemblea del 8-M fa una crida a protestar contra les retallades en educació i més accions per evitar violències masclistes i contra el col·lectiu LGTBI a les aules.

Serveis mínims per la vaga del 8 de març

El Departament d’Empresa i Treball ha dictat uns serveis mínims del 85 % al metro, bus, FGC, Renfe i tram. A l’educació es garantirà entre un 33 i un 50 % dels docents, en funció del nivell educatiu i els hospitals treballaran amb normalitat.

Manifestacions a Barcelona pel Dia de les Dones

El 8-M també serà jornada de manifestació a Barcelona. N’hi ha una al migdia, a les 12 h, convocada pel Sindicat d’Estudiants per reivindicar aquesta jornada. En el cas de les mobilitzacions estudiantils, les organitzacions denuncien que “el capitalisme és violència contra les dones”. La manifestació començarà a la plaça de la Universitat.

Més tard, ja a la tarda, està prevista la gran manifestació a Universitat: a les 18.30 h hi ha convocada la mobilització feminista del 8-M “contra el sistema cishetero patriarcal, racista i classista”. Un dia abans, el 7, hi ha la manifestació nocturna.

El 8-M, en directe a betevé

A betevé podràs seguir en directe la vaga del Dia de les Dones i la manifestació del 8-M a Barcelona. A les 12.30 h arrencarà un especial presentat per la periodista Sandra Mestres amb tres punts de directe per conèixer l’última hora sobre la protesta d’estudiants i el seguiment de l’aturada del 8 de març.

A la tarda, a partir de les 18.30 h, la periodista Carmen Cortés presentarà un altre programa especial sobre la manifestació feminista a Barcelona. També hi haurà diversos punts de connexió en directe.

A més, els programes ‘Plaça Tísner’ i ‘bàsics’ també dedicaran els seus continguts a analitzar, des de diferents vessants, el paper de les dones a la societat.