La Fina Puigdevall és una cuinera d’Olot que va haver de suar per convèncer als seus pares que la masia familiar es podia convertir en un restaurant d’èxit. Era pels volts del 1990 i la Fina, tot i haver començat estudis de dret, es deixava guiar per la intuïció i decidia obrir un negoci que, amb el temps, es convertiria en un referent de la comarca de la Garrotxa i de la cuina catalana: Les Cols. Quasi 30 anys més tard, i dues estrelles Michelin, sumen un nou guardó amb el Premi Nacional de Gastronomia 2019.
L’aposta per l’entorn
La Fina Puigdevall s’ha destacat per la seva reivindicació constant de les matèries primeres i dels productes de temporada i de proximitat. Ubicat a prop d’Olot, Les Cols té a l’abast alguns dels millors conreus i de les millors carns de Catalunya, i conscient d’això, Puigdevall ha optat per una carta que defuig els ornaments i que va a l’arrel dels sabors, amb austeritat però també amb tota la intensitat d’una cuina que respecta i té en compte els seus orígens.
Cuina i arquitectura
La Fina Puigdevall i el seu marit, el Manel Puigvert, van tenir clar des de ben aviat que l’arquitectura de Les Cols havia de ser una part més de l’experiència de menjar-hi. Integrat a la natura, el restaurant va ser reformat per l’estudi RCR, que l’any passat van guanyar el Premi Pritzker, i s’obre al paisatge boscós de l’entorn a través de grans finestres que aporten molta llum als comensals. I veient un paratge tan meravellós, ens podríem preguntar si té la més mínima intenció de jubilar-se. Però la feina de portar un restaurant és sacrificada, i la Fina Puigdevall ja pensa en el relleu, que encapçalaran les seves tres filles, i que portarà sang nova a Les Cols. Això no significa que es retiri del tot, ni molt menys, però quan fa trenta anys que aixeques un negoci com aquest, t’has guanyat el dret a agafar-t’ho amb calma. I calma n’hi ha molta en un entorn com el del restaurant Les Cols.