pla Salut sobrepes

Un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques avisa que l’any 2030 el 80 % dels homes i el 55 % de les dones majors de 16 anys tindran sobrepès. Segons el treball, publicat per la ‘Revista Española de Cardiologia’, el 2016 hi havia a l’estat uns 24 milions de persones de més de 16 anys amb excés de pes. Una xifra que podrà superar els 27 milions de persones l’any 2030 i afectarà el 80 % dels homes i el 55 % de les dones majors de 16 anys. L’estudi ha permès fer una estimació del sobrecost que suposa l’atenció a les persones amb excés de pes. Les despeses extra directes per al sistema sanitari van ser de 1.950 milions d’euros el 2016, i poden arribar a superar els 3.000 milions d’aquí a 12 anys, si es manté la tendència actual. Les persones amb excés de pes tenen més possibilitats de patir trastorns associats, com ara malalties cardiovasculars, diabetis o càncer.

Les recomanacions principals dels experts passen per fer activitat física, menjar sa i pujar el preu de venda de productes ensucrats. En parlen Álvaro Hernández, membre de la unitat de recerca en risc cardiovascular, nutrició i envelliment de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer; Caterina Clermont, directora de l’Escola Prosperitat, que té en marxa programes de prevenció de l’obesitat infantil, i Núria Beà, diplomada en nutrició humana i dietètica.

Anna Maria Puig, doctora en activitat física i ciències de la salut i coautora de ‘Mou-te, la revolució de seure menys des de petits’, apunta que cal trobar la manera de fer més moviment en el dia a dia.